Virton roept het BAS op om voor de laatste speeldag van vrijdag te oordelen

  Voor Virton is de periodetitel in eerste klasse B niet meer haalbaar, maar de tweedeklasser stopt zijn juridische procedure niet. Aanleiding is de match tegen Beerschot, die nietig werd verklaard. Virton hoopt "in het belang van het Belgische voetbal" dat er nog deze week een uitspraak volgt bij het BAS.

  "Puur ter bescherming van het algemeen belang en ons imago"

  Voor wie de voorbije dagen op een andere planeet geleefd heeft, zetten we nog even de feiten op een rijtje. Virton klopte op de 23e speeldag Beerschot met 1-0, maar vorige vrijdag werd die match na veel vijven en zessen nietig verklaard. De replay werd op 2 maart geprogrammeerd, na de laatste reguliere speeldag van komende vrijdag.

   

  Betrokken partij Virton heeft op sportief vlak niets meer te winnen of te verliezen, maar heeft dinsdag (samen met Westerlo) officieel beroep aangetekend bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, ook al maakt het dus geen kans meer op de periodetitel in 1B.

   

  "Als we de replay van volgende maandag verliezen, dan kunnen Westerlo (leider met Beerschot) en het brede publiek zich vragen stellen bij de sportieve legitimiteit van dat verlies", stelt Virton.

   

  De club wil zichzelf dus indekken tegen eventuele insinuaties. "Puur ter bescherming van het algemeen belang en ons imago willen we zo'n scenario vermijden."

   

  "Iedereen weet dat het imago van het Belgische voetbal door verschillende schandalen en mismanagement bezoedeld is. In die context vindt Virton het heel ongelukkig dat de partij in kwestie, die kan beslissen over de tweede periode, herspeeld moet worden. Zeker omdat de replay na de laatste speeldag werd gepland."

  Als we de replay van volgende maandag verliezen, dan kunnen Westerlo en het brede publiek zich vragen stellen bij de sportieve legitimiteit van dat verlies.

  1B-club Virton

  "We vragen dat een beslissing genomen wordt uiterlijk tegen vrijdagmiddag"

  Virton is samen met Westerlo naar het BAS gestapt, dat de sleutel nu in handen heeft. "We vragen dat een beslissing genomen wordt uiterlijk tegen vrijdagmiddag, voor de laatste speeldag wordt afgewerkt", klinkt het in het communiqué van Virton.

   

  "Het BAS toonde in het verleden al aan dat het beslissingen kan nemen op zo'n korte termijn. Maar dan moeten de andere partijen wel meewerken, in het belang van het Belgische voetbal. Als ze dat niet doen, zal Virton de gepaste conclusies trekken."

  Wat zegt OH Leuven?

  OH Leuven is dankzij het behalen van de eerste periodetitel al zeker van de promotiefinale in de Proximus League.

   

  "Maar we weten niet wie de andere finalist wordt en wanneer de thuis- en uitwedstrijden afgewerkt zullen worden", reageert de eersteperiodekampioen in een communiqué. "OHL vindt het belangrijk dat de finales op de geplande data (8 en 14 maart) afgewerkt kunnen worden." 

   

   De Leuvenaars hadden ook kunnen tussenkomen in de procedure bij het BAS, maar doen dat niet. OHL vraagt wel net als Virton en Beerschot om snel tot een uitspraak te komen, liefst nog voor de slotspeeldag in 1B.

   

  "Wij ondersteunen Virton en Westerlo moreel bij het opstarten van een procedure bij het BAS en roepen alle belanghebbende partijen op om zich hierbij aan te sluiten. Het is in het belang van het Belgische voetbal om tot een definitieve beslissing te komen tegen vrijdagmiddag."