VIDEO: Ben Broeders dwingt met Belgisch record ticket voor Spelen af

  Ben Broeders (archieffoto).

  De Belgische selectie voor de Olympische Spelen is weer een pion rijker: Ben Broeders (24) heeft de limiet voor Tokio op zak. De polsstokspringer ging in Liévin over 5,80 meter, de limiethoogte. Die sprong is meteen ook een Belgisch record. 

  Ben Broeders is bezig aan een uitstekende wintercampagne. Onze landgenoot zette deze winter het BR indoor op 5,75 meter, een hoogte die hij afgelopen weekend nog eens evenaarde in Glasgow.

   

  Dankzij de regelmaat in zijn prestaties leek Broeders zich niet al te veel zorgen over een ticket voor de Spelen te moeten maken, maar ook de laatste voorwaarde is na vanavond ingevuld.

   

  Op de meeting van Liévin ging Broeders bij zijn eerste poging over 5,80 meter. Broeders zet het Belgisch record dus scherper en heeft zekerheid over Tokio 2020 in handen.

   

  Ook het outdoorrecord staat op naam van Broeders. Die recordhoogte bedraagt 5,76 meter.

   

  Broeders legde de lat vanavond in Noord-Frankrijk nog op 5,90 meter, maar dat bleek te hoog gegrepen.

   

  "Op 5,70 meter was het even spannend en toen dacht ik dat het niet voor vandaag zou zijn", reageerde Broeders bij Atletieknieuws. "Maar ik heb alles losgelaten en bij mijn eerste poging op 5,80 meter raakte ik de stok goed en had ik het record."

   

  "Het smaakt nog wel naar meer. Er zit nog marge op. Ik neem nog deel aan één prachtige wedstrijd in Clermont-Ferrand deze week. Daar wil ik nog eens alles uit de kast halen en dan is het een fenomenale winter geweest."

  Armand Duplantis legt de lat op 6,19 meter

  Polsstokfenomeen Armand Duplantis deed ook weer van zich spreken.

   

  Zaterdag verbeterde hij zijn wereldrecord met een sprong over 6,18 meter, vanavond waagde de Zweed zich aan 6,19 meter.

   

  Bij zijn eerste sprong kwam hij er zeer dichtbij, maar de lat vloog toch nog tegen de grond. Daarna was het vet van de soep. Het wereldrecord blijft dus op 6,18 meter.

   

  De 20-jarige Zweed won uiteindelijk de competitie met een sprong over 6,07 meter.

  Bekijk een portret van polsstokspringer Ben Broeders: "Mijn hoogtepunt moet Parijs 2024 zijn"