Om te likkebaarden: Ronde van de Algarve serveert ene klinkende naam na de andere

  In San Juan reed Remco Evenepoel met zijn wegfiets tegen de chrono, in de Algarve knalt hij een eerste keer dit seizoen met zijn tijdritfiets.

  In de Algarve staat deze week een peloton om van te smullen aan de start. Enerzijds bereiden kasseispecialisten Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert er het openingsweekend voor, anderzijds stomen klassementsrijders als Remco Evenepoel, Geraint Thomas en Vincenzo Nibali zich in Portugal klaar voor Parijs-Nice of de Tirreno. Onze wielerman Renaat Schotte blikt vooruit naar de rittenkoers.

  "Een deelnemersveld om jaloers op te zijn"

  "De Ronde van de Algarve is een sympathieke wedstrijd met een deelnemersveld waar veel organisatoren stikjaloers op zouden zijn", vertelt Renaat Schotte vanuit Portugal. "Het is vrij uitzonderlijk dat zo veel kwaliteit zo vroeg op het seizoen in een koers te bewonderen is."


  "Allemaal zijn ze op zoek naar wedstrijdritme en daar is een koers dicht bij de deur geknipt voor. En dat in aangenaam koersweer, de hele week voorspellen ze hier 19 graden Celsius met een zonnetje."

   

  "Kortom, ideale omstandigheden voor een wedstrijd met 2 aankomsten bergop en een tijdrit van 20 kilometer", weet onze reporter.

  Een greep uit het deelnemersveld in de Algarve
  team renner
  Deceuninck-Quick Step Remco Evenepoel
    Yves Lampaert
    Fabio Jakobsen (Ned)
  Lotto-Soudal Philippe Gilbert
    Tim Wellens
  Circus Wanty-Gobert Xandro Meurisse
  Alpecin-Fenix Mathieu van der Poel (Ned)
  CCC Team Greg Van Avermaet
    Matteo Trentin (Ita)
  Team Ineos Geraint Thomas (GBr)
    Rohan Dennis (Aus)
    Michal Kwiatkowski (Pol)
  Cofidis Elia Viviani (Ita)
  Team Sunweb Ilan Van Wilder
    Nils Eekhoff (Ned)
  Israel Start-Up Nils Politt (Dui)
    Dan Martin (Ier)
  Trek-Segafredo Vincenzo Nibali (Ita)
    Bauke Mollema (Ned)
    Jasper Stuyven
    Edward Theuns
  UAE-Team Emirates Mikkel Bjerg (Den)
    Alexander Kristoff (Noo)
    Rui Costa (Por)
  Astana Miguel Angel Lopez (Col)

  "De Europese tegen de wereldkampioen"

  Met Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel staan twee klinkende namen op de affiche. "Het wordt interessant om ze zondag aan het werk te zien in de chronorit", blikt Renaat Schotte vooruit.

   

  "Ik ben benieuwd of Van der Poel à bloc zal gaan. Evenepoel zal dat ongetwijfeld doen. Voor het eerst dit seizoen kan hij op zijn tijdritfiets racen, in San Juan mocht dat niet. Voor Evenepoel wordt het dus een belangrijke test met het oog op de koersen waar het echt om de knikkers gaat zoals de Tirreno en de Ronde van Italië."

   

  Evenepoels grootste concurrent in de tijdrit wordt Rohan Dennis. "Dat kan een mooie prestigestrijd opleveren: de Europese kampioen tegen de wereldkampioen", likkebaardt Schotte.

  Zondag daagt Remco Evenepoel Rohan Dennis opnieuw uit in de tijdrit.

  "Ook Tim Wellens is kandidaat-winnaar"

  Naast Remco Evenepoel trekken ook rondekleppers als Vincenzo Nibali en Geraint Thomas hun koerstenue aan in de Algarve.

   

  Renaat Schotte: "Een goeie Thomas kan deze rittenkoers altijd winnen. Met 2 aankomsten bergop en een tijdrit heeft de Welshman kansen genoeg om zijn slag te slaan."


  "Maar voor hetzelfde geld heeft Bauke Mollema donderdag al toegeslagen in de slotklim van 7 kilometer en is de strijd gestreden", merkt onze reporter op.


  "Ook Tim Wellens is kandidaat-winnaar. Hij begint zijn seizoen deze week en is altijd een vroege vogel geweest. Vorig jaar sloeg hij snel toe in Spanje, nu misschien in Portugal."

  Jongeren om naar uit te kijken: Van Wilder, Eekhoff en Bjerg

  Remco Evenepoel (20) wordt niet de enige jongeman om naar uit te kijken. "Ik ben zeer benieuwd naar het profdebuut van Ilan Van Wilder (19) en zijn Sunweb-ploegmaat Nils Eekhoff (22), de eigenlijke wereldkampioen bij de beloften", vertelt Renaat Schotte. Eekhoff werd na een farce in Yorkshire gediskwalificeerd.


  "Van Wilder was de kroonprins bij de junioren. Dankzij de successen van Evenepoel is hij nu al prof."


  "En dan heb je nog de Deen Mikkel Bjerg, de 3-voudige wereldkampioen tijdrijden bij de beloften (video). De 21-jarige renner maakt dit seizoen zijn profdebuut bij Team Emirates."

   

  "In de Algarve kan het veel kanten op", besluit Schotte, die dagelijks verslag uitbrengt vanuit het zuiden van Portugal.

  Rittenschema Ronde van Algarve
          winnaar leider
  rit 1 19/2 Portimao - Lagos (sprintetappe) 196 km Jakobsen Jakobsen
  rit 2 20/2 Sagres - Alto  da Foia (aankomst bergop) 184 km Evenepoel Evenepoel
  rit 3 21/2 Faro - Tavira (sprintetappe) 202 km Bol Evenepoel
  rit 4 22/2 Albufeira - Malhao (aankomst bergop) 170 km Lopez Evenepoel
  rit 5 23/2 Lagoa - Lagoa (tijdrit) 20,3 km Evenepoel Evenepoel