Maarten Vangramberen test superschoen: "Rendeert pas boven 16km/u"

  Maarten Vangramberen loopt zijn eerste lengtes met de Vaporfly.

  In het schaatsen is er de klapschaats, zwemmers hadden haaienvinpakken en nu is er de springveerschoen voor hardlopers. Is de Nike Vaporfly revolutionair? Onze loopfanaat Maarten Vangramberen - hij rent tot 70 km per week - test de felbegeerde superschoen uit.

  Vederlicht, dikke schuimlaag en een halve zool

  De Nike Vaporfly gaat als warme broodjes over de toonbank. Wij hadden geluk. De speciaalzaak waar wij naartoe trokken, heeft nog één maat op voorraad en laat dat nu toevallig de maat zijn van onze loopgekke collega Maarten Vangramberen. De atletiekreporter heeft toppers zoals Bashir Abdi al met de schoen zien lopen, maar deze week heeft hij voor het eerst zelf een paar vast.


  Een vederlichte schoen: een paar voor mannen weegt 195 gram, een paar voor vrouwen slechts 164 gram. "Ze wegen niks, ongelooflijk", vertelt Vangramberen wanneer hij de schoenen uit de doos haalt en aantrekt. "Vederlicht, alsof je geen schoenen aanhebt, maar enkel een kous."

   

  "Ook het bovenwerk is flinterdun", gaat onze reporter voort. "Je ziet zelfs je voet of je kous door de schoen."

   

  "De zool bestaat dan weer uit een extradikke schuimlaag (tot 36 mm, red). En daarin zit een carbonfiberplaat verwerkt, een van de geheimen van de superschoen."

   

  Recreatieve joggers landen vaak op hun hiel. Met de Vaporfly lukt dat niet. "De hardloopschoen is gemaakt om op je tenen of je voorvoet te lopen", merkt Vangramberen op. "Dat zie je ook onderaan het schoeisel. Enkel vooraan ligt een klassieke zool."

   

  "Omdat de toppers onder de langeafstandslopers op hun voorvoet lopen. Wetenschappelijk is er nog geen bewijs dat je zo sneller loopt", weet onze verslaggever, "maar voor hen werkt het wel beter."

   

  "Tot slot is er de hieltong die messcherp lijkt. Die zorgt voor de stabiliteit." (Lees voort onder de foto's.)

  Een paar Vaporfly's.

  Achteraan hangt een scherpe hieltong voor meer stabiliteit.

  Landen doe je op je voorvoet (in het zwart).

  "Gedwongen om op voorvoet te lopen"

  Na een korte test is Maarten Vangramberen onder de indruk. "Ik loop niet, maar ik zweef over de piste", vertelt hij. "Ik sta minder stabiel en word gedwongen om op mijn voorvoet te lopen."


  "Dat is exact waarvoor de schoen ontworpen is", pikt Senne De Schouwer van speciaalzaak Runners' Lab in. "De carbonfiberplaat en het schuim errond dwingen je naar voren."

   

  "In principe zijn het de snelle voorvoetlopers die voordeel halen uit de schoenen. Je kan er ook traag mee lopen, maar dan heeft de carbonplaat weinig effect. Die rendeert pas bij snelheden vanaf 16 km/u."

   

  Dat is snel. Als je een marathon met die snelheid loopt, finish je bijna in 2,5 uur. 


  Voor een paar wonderschoenen tel je 275 euro neer, de prijs voor 2 klassieke hardloopparen. "En toch is hij superpopulair. De schoenen verkopen zichzelf", getuigt Senne De Schouwer. "De vraag is momenteel groter dan het aanbod."

  Je kan er ook traag mee lopen, maar dan heeft de carbonplaat weinig effect. Die rendeert pas bij snelheden vanaf 16 km/u.

  Senne De Schouwer (Runners' lab)

  Bekijk de test van Vangramberen

  Opvolger Alphafly komt er snel aan

  De Vaporfly is al een tijd op de markt. De Alphafly, de schoen waarmee Eliud Kipchoge vorig jaar onder de 2 uur dook op de marathon, zullen we niet meteen in de winkels zien. De Alphafly heeft een zool met verschillende carbonplaten.

   

  "Voor topwedstrijden zoals de Olympische Spelen is die nu verboden", weet Senne De Schouwer. "World Athletics heeft reglementen voor zulke schoenen vastgelegd. Ze willen geen trampoline-effect. Daarom mag de zool maximaal 40 mm dik zijn, mag er maar één carbonplaat in verwerkt worden én moet de schoen verkrijgbaar zijn in de winkel."

   

  De identieke schoen waarmee Kipchoge onder de twee uur een marathon loopt, komt dus niet in aanmerking, maar deze week liet Nike wel weten dat het binnenkort een nieuwe soort schoen lanceert - gebaseerd op de schoenen van Kipchoge -, maar dan met een carbonplaat. En zo staat de evolutie nooit stil. 

  Met de Alphafly zal Eliud Kipchoge niet mogen lopen op de Olympische Spelen.

  Onderaan zit een dikke schuimlaag tot 36 mm.

  Doorsnede van de superschoen.