Vanavond is er "Wereldrecord" op Canvas: "Ze moesten me met 8 vasthouden bij schansspringtest"

  Maarten Vangramberen zoekt de verklaring achter 7 onwaarschijnlijke sportexploten.

  Maandag 3 februari start op Canvas het tweede seizoen van "Wereldrecord". Maarten Vangramberen gooit opnieuw eigen lijf en leden in de strijd om aan te tonen hoe bovenmenselijk de prestaties van sommige topsporters zijn.

  Wie topsport zegt, zegt de dag van vandaag wetenschappelijke begeleiding. Maarten Vangramberen heeft al heel zijn leven iets met beide. "Als sportjournalist ben ik vaak bezig met de waan van de dag. Welke koers heeft Remco Evenepoel vandaag gewonnen? Wat is het nieuws bij Anderlecht?"

   

  "In "Wereldrecord" gaan we dieper in op topprestaties zelf. Dat heeft me altijd geboeid. Als kind vroeg ik abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften aan mijn ouders. Van de bibliotheek kwam ik terug met boeken over sport én over wetenschap, aan de universiteit studeerde ik sportwetenschappen en als recreatieve sporter hou ik maniakaal mijn gegevens bij."

   

  "Het ergste dat me kan overkomen tijdens het sporten is dat mijn fietscomputer het begeeft. Gelukkig heb ik altijd mijn sporthorloge als back-up. Voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling van "Wereldrecord" dat ik records of prestaties evenaar."

   

  "Wat we wel doen, is met kleine proefjes aantonen wat het verschil is tussen een absolute wereldtopper en de vele recreatieve sporters in de wereld, zoals ikzelf. Door dingen zelf te testen, kan je vertalen hoe straf een topsportprestatie is."

  Hoe slaagde Mike Powell erin om 8,95 meter ver te springen? Dat is het eerste wereldrecord in de zoektocht van Maarten Vangramberen. Kijk om 21.15u naar Canvas om het resultaat te kennen.

  Bekijk de trailer

  Naar Noorwegen voor aflevering over schansspringen

  In het tweede seizoen van "Wereldrecord" analyseert Maarten Vangramberen in 7 afleveringen 7 topprestaties. Onder meer in de zevenkamp, het schansspringen en de gymnastiek.

   

  "Tegen meerkamper Thomas Van Der Plaetsen heb ik een driekamp gedaan, maar dan met 3 proeven die noch hij, noch ik ooit eerder hadden gedaan. Een van die proeven was tonlopen. Wat bleek: we werden beiden beter in tonlopen, maar na twee uur ben ik die skills bijna helemaal kwijt en Van der Plaetsen scoorde nog beter. Zo kan je bewijzen dat een meerkamper een uitzonderlijk talent is in het oppikken van nieuwe vaardigheden."

   

  "Er is ook een aflevering over schansspringen. Die mannen vliegen een kwart kilometer -meer dan  250 meter - door de lucht. Je vraagt je af hoe dat kan. We zijn naar Noorwegen getrokken. Ik heb niet zelf gesprongen, maar ik heb mezelf wel in een plaatselijke universiteit in een speciaal pak gehesen om de luchtweerstand  te ondervinden die je voelt bij het schansspringen."

   

  "Ze hebben me met 8 personen aan touwen moeten vasthouden om te voorkomen dat ik alle richtingen van het lab zou opvliegen. Om maar te zeggen dat de enige houvast van schansspringers de luchtweerstand is. Ik heb ook gezien dat de springers niet staan te lachen als ze bovenaan de schans komen. Ze zijn gefocust, maar je ziet ook de angst. Een foutje kan fataal zijn."

  Zeven onovertroffen sportprestaties

  ·     Verspringen (Mike Powell)

  ·     Zevenkamp (Jackie Joyner-Kersee)

  ·     Alpe d’Huez (Marco Pantani)

  ·     Schansspringen (Stefan Kraft)

  ·     Gymnastiek (Nadia Comaneci)

  ·     Speerwerpen (Jan Zelezny)

  ·     400 meter (Wayde van Niekerk)