Eén tegen allen op het WK: "Mathieu zenuwachtig maken is de beste tactiek"

  Duldt Van der Poel zondag Belgen in zijn wiel?

  Nagenoeg het hele veldritseizoen draait om dezelfde vraag: hoe kun je Mathieu van der Poel kloppen? Dat is zondag op het WK niet anders, maar in Zwitserland kunnen de Belgen voor één keer in blok de Nederlandse topfavoriet proberen te kraken. Hoe schatten de bondscoach en een ervaringsdeskundige het Belgische plaatje een week voor het WK in?

  Van Aert: "Mathieu is het niet gewoon dat de concurrentie heel lang in zijn buurt blijft"

  Wout van Aert heeft al drie wereldtitels op zijn palmares, maar schuift zichzelf niet naar voren als dé uitdager van Mathieu van der Poel. "Er zijn andere Belgen die betere kaarten hebben", klonk het gisteren in Hoogerheide opvallend nuchter bij Van Aert.

   

  "Ik hoop de andere Belgen te kunnen helpen en daarna een mooie uitslag te rijden. Ik start niet op de eerste rij. Mijn rol zal in het begin dus beperkt zijn. Ik zal eerder voor de koers mijn ervaring moeten doorgeven aan de anderen."

   

  "Die verre startplaats is niet ideaal, maar dat heb ik niet in de hand. Ik kan er mij maar beter niet te veel zorgen in maken."

   

  "Hoe we het tactisch dan moeten aanpakken? Met een concurrent als Mathieu is dat heel moeilijk."

   

  "Wat hij niet gewoon is, is dat er heel lang concurrentie in zijn buurt blijft. Hem zenuwachtig maken is de beste tactiek en daar hebben we de renners voor. Je mag je nooit op voorhand gewonnen geven."

  Bondscoach: "De jongens staan op één lijn"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout ziet ook al "geen makkelijke opdracht". "We kennen de kwaliteiten van Mathieu en het is aan ons om het hem zo lastig mogelijk te maken. We moeten hem de koers laten dragen en zo lang mogelijk aanklampen."

   

  Zal er sprake zijn van een Belgisch blok? "Daar heb ik geen schrik voor. De jongens staan op één lijn. Ik verwacht geen problemen, maar er heerst wel nuchterheid en realisme."

   

  "Ik heb een rolverdeling in mijn hoofd en bepaalde situaties zal ik met de renners overlopen. Dan hoeven ze niet na te denken en neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid. En op het einde zullen we toch tot de conclusie komen dat de beste gewonnen heeft."

  Sportweekend peilde in het Belgische kamp naar hoe Van der Poel geklopt kan worden