De olympische droom van Couckuyt (tussen de boeken): "Er zit nog meer in"

  Paulien Couckuyt zit in haar laatste jaar kinesitherapie.

  Paulien Couckuyt (22) was vorig seizoen een van de revelaties op de atletiekpiste. De Europese kampioene bij de beloften combineert de 400 meter horden en de 4x400 meter aflossing. Haar olympische ambitie brandt tussen het studeerwerk door. "Ik hoop in Tokio de combinatie van beide nummers te kunnen maken."

  "Puzzelen om te kijken hoe ik alles moet aanpakken"

  Terwijl Tornados zoals de clan-Borlée en Cheetahs zoals Camille Laus en Hanne Claes trainen in de Zuid-Afrikaanse zon, stippelt Paulien Couckuyt in de grijze Leuvense lucht haar route naar Tokio uit. Couckuyt volgt een master kinesitherapie, moet nog even op de tanden bijten in de blokperiode en jaagt tussendoor op een ticket voor de Spelen.

   

  "Dit is niet mijn favoriete periode, want het is moeilijk om alles te verdelen. Ik wil mijn twee trainingen per dag afwerken en het is zeker af en toe puzzelen om te kijken hoe ik alles moet aanpakken", zegt Couckuyt over het schipperen tussen studeren en trainen.

   

  Couckuyt splitst haar laatste jaar, zodat ze zich kan concentreren op Tokio. "Normaal zou ik nu stageperiodes hebben, maar die heb ik verschoven naar volgend jaar. Ik zou nu overigens ook liever in Zuid-Afrika zitten, maar dat zijn mogelijkheden voor na mijn studies."

   

  "Ik zie wel berichten passeren op de sociale media en ik hoor de Cheetahs geregeld. Dan ben je wel jaloers op zo'n trainingskamp, maar het is zoals het is."

  "De horden voelen niet meer als doodgaan"

  2019 was het jaar van de doorbraak voor Paulien Couckuyt met een Europese beloftetitel op de 400 meter horden en een 5e plaats met de 4x400 meter-ploeg op het WK in Doha. "Het was een droomjaar, waarin ik van de ene droom naar de andere ging. Alle puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen."

   

  Couckuyt combineert twee disciplines. "Ik vind beide nummers geweldig. Bij de 4x400 meter heb je het groepsgevoel en met je vriendinnen lopen is geweldig. Ik wil dit zeker combineren en zien waar ik geraak."

   

  "Je kunt die nummers ook niet vergelijken. Bij de horden heb je een pasritme dat er op training is ingeramd. Bij de 400 meter spurt je bijna van bij de start. De horden voelen alleszins niet meer aan als doodgaan."

   

  "Ik hoop op de Spelen de combinatie te kunnen maken en daar mezelf dan misschien weer te overtreffen. Ik voel dat er nog meer in zit en ik wil die progressie maken."

  Paulien Couckuyt geeft het stokje door aan Camille Laus.

  Coach: "Het ene nummer sluit het andere niet uit"

  Ook coach Rudi Diels vindt dat Paulien Couckuyt vorig jaar enorme stappen heeft gezet. "Ze begrijpt heel goed wat we doen en wat we zeggen. Als studente kinesitherapie volgt ze niet blindelings, ze denkt mee na."

   

  "Ze hadden nu inderdaad mee op stage naar Zuid-Afrika kunnen gaan, maar dan zouden we verplicht geweest zijn om het plaatje nu al vollediger te maken. Dat zou te snel kunnen zijn. Te hebberig zijn is een valkuil. Daar zijn we niet klaar voor."

   

  En wat met het mikken op twee paarden? "Dat kan zeker, maar het moet goed gepland zijn. Het ene sluit het andere niet uit."

   

  "Het individuele nummer gaat uiteraard altijd voor. Maar dankzij het project kun je mee groeien. Dat zag je ook bij de 4x100-ploeg van Kim Gevaert. Ik zie er geen enkel nadeel in, zolang er geen misbruik van gemaakt wordt. Het is alleszins de ambitie om naar de Spelen te gaan."

  Bekijk de reportage in Sportweekend: