Verbrugghe: "Van Aert en De Plus zijn zekerheden voor de OS als ze hun niveau halen"

  Wout van Aert en Laurens De Plus rijden allebei voor Jumbo-Visma.

  Bondscoach Rik Verbrugghe.

  0 / 0

  Bondscoach Rik Verbrugghe heeft op Velofollies een beetje in zijn kaarten laten kijken wat betreft zijn selecties voor de Olympische Spelen. "Er zullen jongens ontgoocheld zijn", klonk het weinig verrassend. "Als de tweede tijdrijder geen kans maakt op een medaille, dan geef ik de voorkeur aan het sterker maken van onze wegploeg."

  Het uitgebreide interview met Rik Verbrugghe:

  "Zullen jongens ontgoocheld zijn"

  "Het wordt een heel moeilijke selectie", trapt bondscoach Verbrugghe een open deur in bij Sporza. "Maar ik wil heel graag duidelijkheid geven aan mijn renners. Na de Giro wil ik mijn selecties voor de Spelen klaar hebben, met 2 à 3 reserven die zich klaar moeten houden. Want er kan altijd nog iets gebeuren met één van de geselecteerden."

   

  "Remco Evenepoel is als enige zeker van zijn selectie voor de tijd- en wegrit. Als Europees kampioen en vicewereldkampioen maakt hij de meeste kans op een medaille. We mogen maar met vijf renners naar Tokio, twee ervan moeten ook de tijdrit rijden. Er zullen uiteraard jongens ontgoocheld zijn, dat is ook logisch."

   

  "Maar er moet een keuze gemaakt worden en ik ga ervan uit dat ik de beste keuze zal maken. Als ze mij kunnen bewijzen dat ze in de tijdrit een medaille kunnen pakken, dan is hun selectie automatisch afgedwongen. Voor mij zijn er nog vier kandidaten voor de tijdrit: Wout van Aert, Victor Campenaerts, Thomas De Gendt en Yves Lampaert."

   

  "Maar als de tweede tijdrijder geen kans maakt op een medaille, dan geef ik de voorkeur aan het sterker maken van onze wegploeg. In de wegrit is alles mogelijk."

  Als de tweede tijdrijder geen kans maakt op een medaille, dan geef ik de voorkeur aan het sterker maken van onze wegploeg.

  "Goede afspraken met Van Aert gemaakt"

  "We zitten nog met één groot vraagteken en dat is Wout van Aert", gaat de bondscoach voort. "Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten, hij moet vooral opnieuw op niveau komen. We hebben goede afspraken gemaakt met hem, zijn team, zijn trainers en zijn managers."

   

  "Op een bepaald moment gaan we zijn cijfers opvragen en dan zal duidelijk zijn of hij opnieuw op niveau is of niet. Als hij zijn niveau haalt, is hij een zekerheid. Net als  Laurens De Plus met het niveau van de Tour."

   

  "Voor mij is het heel duidelijk: we willen de beste mannen meenemen naar de Olympische Spelen. Vijf renners is heel weinig en van die vijf moeten er ook nog twee de tijdrit rijden."

   

  "Ik heb een longlist van tien à elf renners opgesteld en heb die ook bijna allemaal al gesproken. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt zodat iedereen weet hoe het in elkaar zit. Wat ik hier vandaag vertel, weten zij ook allemaal. Ze weten zelfs nog meer."

  Ik heb duidelijke afspraken met alle renners gemaakt, zodat iedereen weet hoe het in elkaar zit. Wat ik hier vandaag vertel, weten zij ook allemaal. Ze weten zelfs nog meer.

  "Verkenning is heel moeilijk"

  Is de bondscoach van plan om met zijn selectie nog een verkenning van het parcours te gaan doen na de Giro? "Dat is heel moeilijk", weet Verbrugghe. "De jongens die van de Spelen, het EK en het WK een doel hebben gemaakt, gaan bijna niet in actie kunnen komen voor hun merkenteam in die periode."

   

  "Ze zullen twee maanden met de wielerbond op stap zijn en we moeten ervoor zorgen dat ze in de best mogelijk conditie aan de start staan. Ik heb ook al afspraken gemaakt met de verschillende managers van de ploegen. Zij betalen hun renners nog altijd. Zomaar een renner meepakken voor twee maanden, dat ligt gevoelig."

   

  "Maar als we het op een juiste manier doen, met kansen op een trui of een medaille, dan zijn die ploegen wel bereid om mee te werken. We gaan drie keer voor het hoogst haalbare."

  De jongens die van de Spelen, het EK en het WK een doel hebben gemaakt, gaan bijna niet in actie kunnen komen voor hun merkenteam

  "We hebben geen 36 klimmers voor het WK"

  Ook de WK-selectie wordt voor Verbrugghe geen gemakkelijke opdracht. "We hebben geen 36 klimmers zoals we wel klassieke specialisten hebben. Het WK in Zwitserland is op een heel zwaar parcours, speciaal voor klimmers."

   

  "De kans is groot dat de ploeg rond Evenepoel zal draaien. Renners als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert moeten voor zichzelf uitmaken of ze iets kunnen doen in Zwitserland. De verkenning zal cruciaal zijn en die hebben we dan ook al ingepland."

  Renners als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert moeten voor zichzelf uitmaken als ze daar iets kunnen gaan doen op het WK in Zwitserland. De verkenning zal cruciaal zijn.