Zo wil Victor Campenaerts de Spelen halen: "Met zeges in de Giro en in Romandië"

  Het doel van Victor Campenaerts in 2020: samen met Remco Evenepoel schitteren in de olympische tijdrit.

  Net als vorig seizoen bereidt Victor Campenaerts het seizoen in Namibië voor. Een seizoen waarin hij zijn olympische selectie wil afdwingen. En een seizoen waarin hij samenwerkt met Bjarne Riis, sinds kort manager van zijn nieuwe ploeg NTT Pro Cycling.

  "Schitteren in Romandië en de Giro"

  Victor Campenaerts doet het op zijn manier. De hardrijder overwintert niet aan de Spaanse kust, in Mallorca of op de Canarische eilanden. Neen, hij maalt zijn trainingskilometers af in Namibië.


  "Aan zon en warm weer geen gebrek. Overdag geeft het kwik hier makkelijk 35 graden Celsius aan", vertelt Campenaerts vanuit Afrika aan Sporza.

   

  De wereldrecordhouder traint er op de BMC-tijdmachine, het huismerk van zijn nieuwe ploeg. "Met die fiets zijn in het verleden al mooie prijzen gereden", weet de werelduurrecordhouder, "al heb ik ook erg graag met een Ridley gereden."

   

  In Italië, Frankrijk of Zwitserland wil Campenaerts zijn eerste prijzen rijden dit seizoen. "Ik had volgende maand graag mijn debuut gemaakt voor de ploeg in de UAE Tour, maar daar hebben ze de tijdrit geschrapt. Het zal dus opnieuw de Tirreno worden of misschien Parijs-Nice. Daar schotelen ze dit jaar een mooie tijdrit over 15 kilometer voor."

   

  Na Parijs-Nice (8-15 maart) of de Tirreno (11-17 maart) richt Campenaerts zijn pijlen op de Ronde van Romandië (28 april-3 mei) en de Ronde van Italië (9 mei-31 mei). "Dan is het voor mij tijd om te schitteren", stipt Campenaerts aan. "In totaal kan ik er 5 tijdritten afleggen en die liggen allemaal binnen mijn mogelijkheden."

  "Tijdritten winnen voor Tokio"

  In de Giro en in Romandië wil Victor Campenaerts zijn olympisch ticket afdwingen. "Als ik er 2 van de 5 tijdritten win, zullen Wout (van Aert, red), Thomas (De Gendt, red) of Yves (Lampaert, red) nog straffer moeten presteren", maakt de 28-jarige chronospecialist zich sterk. "Iedereen zal zich moeten bewijzen dit jaar, ik ook", weet hij.

  "Bjarne Riis kan me nog beter maken"

  Vorige week raakte bekend dat Bjarne Riis zich ingekocht heeft als manager bij NTT Pro Cycling. "Ik ben niet geschrokken", reageert Victor Campenaerts. "Ik was eerder blij."


  "Als er een man is die me nog beter kan maken als tijdrijder is hij het wel. Ik vind zijn aanpak ongelooflijk boeiend, zeker hoe hij bijvoorbeeld de teambuildings in het wielrennen geïntroduceerd heeft."

   

  "Deze week heb ik voor het eerst een lang telefoongesprek met hem gehad. Bjarne heeft al met de wereldtop samengewerkt, hij kan een renner als geen ander motiveren en hij weet hoe je met het beste materiaal werkt in een ploeg."

   

  Riis is niet de enige die Campenaerts raad kan geven. "De ploeg huurt Michael Rogers (3-voudig wereldkampioen tijdrijden, red) in als adviseur. Beter kan ik dus niet zitten", vindt onze landgenoot.

  Victor Campenaerts: "Deze week heb ik voor het eerst een lang telefoongesprek met hem gehad."

  "Zijn verleden staat los van zijn capaciteiten"

  Natuurlijk kent Victor Campenaerts ook het verleden van Bjarne Riis. "Hij heeft met een hematocrietwaarde gekoerst waar ik hier in Namibië extreem hard en extreem lang voor zou moeten trainen", pikt hij in, "maar dat zie ik nu los van zijn capaciteiten als manager."

   

  "Ik was een beetje verbaasd hoe negatief er nog naar hem gekeken wordt in België. Ik heb me in de wielerwereld goed geïnformeerd over hem en ik heb veel goeds gehoord. Daarnaast heb ik ook documentaires over hem gezien zoals die in De kleedkamer. Bjarne is een erg interessante man."

   

  Voor Campenaerts behoren de dopingverhalen over Riis tot het verleden. "Het gaat er tegenwoordig anders aan toe dan vroeger in onze sport. Voor mij is doping ondenkbaar, laat staan dat ik onder druk zou worden gezet om over de schreef te gaan."

   

  "Per slot van rekening is het nog altijd de atleet zelf die verantwoordelijk is voor wat er in zijn lichaam zit. En sociale druk ken ik niet. Als tiener heeft niemand me bijvoorbeeld kunnen verleiden tot een sigaret."

  Als atleet ben je zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam zit. En sociale druk ken ik niet. Als tiener heeft niemand me bijvoorbeeld kunnen verleiden tot een sigaret.

  Victor Campenaerts

  "Mogen me zo vaak mogelijk controleren"

  Net als vorig jaar doet Victor Campenaerts een oproep om hem te komen controleren in Namibië. "Dat is nog niet gebeurd, maar ik heb wel al met Peter Van Eenoo (hoofd van het Gentse dopinglab, red) afgesproken dat we met mekaar praten als ik weer in het land ben. Want dopingtesten kosten geld, maar volgens mij kunnen ze anders en beter controleren zonder een groot budget", stelt Campenaerts.


  "Natuurlijk vind ik het soms ook lastig om mijn whereabouts, mijn verblijfplaatsen, in te vullen, maar voor een cleane sport ben ik tot alles bereid. Ze mogen me zo vaak mogelijk controleren", besluit Campenaerts, die nog enkele weken in Namibië traint met zijn vrienden en triatleten Peter Denteneer en Jef Van Meirhaeghe.