Red Lions in Facebook Live: "Iedereen probeert ons in te halen, dat zal niet lukken"

  Loïck Luypaert en Thomas Briels.

  Loïck Luypaert en Thomas Briels waren gisteren te gast in onze Facebook Live. De twee Red Lions blikten vooruit naar de Olympische Spelen van volgend jaar, waarin ze als één van de favorieten starten. Daar bleef het uiteraard niet bij. Ook de nummer 1 op de bucketlist van Briels en het mondstuk van Luypaert kwamen ter sprake.

  Bekijk de Facebook Live met Briels en Luypaert:

  Wat vinden jullie van de poules op de Olympische Spelen?

  • Loïck Luypaert: "De poules zijn goed verdeeld, volgens mij. We zitten met twee zwakke landen (Canada en Zuid-Afrika, nvdr) en daarna heb je Engeland, Nederland, Duitsland en België voor de eerste vier plaatsen. Het is zaak om de kwartfinales te halen en het dan uit te vechten tegen de landen van de andere poule. We zullen de poulewedstrijden nodig hebben om beter te worden, vanaf de kwartfinales willen we er staan." 
   
  • Thomas Briels: "Ik moet eerlijk zijn, ik heb nog niet goed gekeken. Ik hoor net wel dat we onze eerste wedstrijd tegen Nederland om 9u 's ochtends moeten spelen. Ik ben nog nooit goed geweest in vroeg opstaan. Dat wordt interessant."
   
  • Luypaert: "Ik hoop dat we op voorhand enkele vroege wedstrijden spelen om te wennen aan het vroege uur. Het is belangrijk om te weten hoe ons lichaam daarmee omgaat. Als het nodig is, zal wel wat extra koffie voorzien zijn."

  Is openen tegen Nederland een voor- of nadeel?

  • Luypaert: "Dat maakt op zich niet zoveel uit. We vliegen er gewoon in vanaf de eerste wedstrijd. De poulefase moet je ook zien als een groeifase waar iedereen door moet. Dat zal voor Nederland ook zo zijn. Het resultaat van de derby kan wel bepalen wie groepswinnaar wordt, maar er komen daarna nog genoeg wedstrijden om het verschil te maken.

  Zien de andere landen België als de grote favoriet?

  • Briels: "Als je wereld- en Europees kampioen bent, dan is het moeilijk om geen favoriet te zijn. Australië is volgens mij ook favoriet. Die komen op een groot toernooi altijd sterk voor de dag en zij trainen in Australië ook fulltime met elkaar zonder heel veel voorbereidingswedstrijden te spelen."
   
  • Luypaert: "We kunnen ons ook niet meer verstoppen. Iedereen probeert ons in te halen, maar dat zal niet lukken."

  Als je wereld- en Europees kampioen bent, dan is het moeilijk om geen favoriet te zijn op de Olympische Spelen.

  Thomas Briels

  Hoe moet het voor de Red Lions voort na de Spelen?

  • Briels: "Dat is een heel goede vraag. De komende maanden zal veel duidelijk worden, denk ik. Onze coach gaat een jaar naar Nieuw-Zeeland om bij zijn familie te zijn. Er komt dus sowieso al een nieuwe coach. Dan is de vraag: wie en wat is zijn visie? Ik denk niet dat er van vandaag op morgen ineens vijf of zes jongens zullen stoppen.

   

  • Luypaert: "Er zullen wel spelers stoppen, maar onze ploeg is sterk genoeg in de breedte om dat op te vangen. We gaan nog wel een paar jaar kunnen doorgaan op dit elan."

  Naar welke andere Belgen kijken jullie uit in Tokio?

  • Luypaert: "Naar de volledige Belgische delegatie, maar we hebben wel een goede band met Pieter Timmers. Die heeft op de vorige Spelen heel veel tijd met ons doorgebracht en het is altijd leuk om hem terug te zien."

  Wie is de grootste grappenmaker bij de Red Lions?

  • In koor: "Nicolas De Kerpel!"

   

  • Luypaert: "Onze coach noemt hem ook The Joker. Dat komt eigenlijk omdat hij op verschillende plaatsen kan spelen, maar hij heeft het op zich genomen om ook de grapjes te voorzien. Als je nog eens een FB-live met de Red Lions wil organiseren, dan moet je hem vragen. Je zal niet veel meer moeten zeggen, hij vult de show gemakkelijk op zijn eentje."

  Wat is jullie grootste angst op het veld?

  • Briels: "Hockey kan heftig en gevaarlijk zijn. Er kan altijd wel iets gebeuren. Als de bal met volle snelheid op je gezicht komt, kan dat gevolgen hebben. Maar daar denk je niet over na."
   
  • Luypaert: "De bal mag mij overal raken, behalve op mijn tanden. Ik kan dan ook niet meer zonder mijn mondstuk spelen."

  De bal mag mij overal raken, behalve op mijn tanden. Ik kan dan ook niet meer zonder mijn mondstuk spelen.

  Hoe zwaar is hockey in vergelijking met andere sporten?

  • Briels: "Dat is moeilijk te vergelijken natuurlijk. Er is veel impact en hockey is een sport met heel veel snelle en explosieve bewegingen. We moeten veel van richting veranderen en er worden ook wel wat beuken uitgedeeld. Het is fysiek en blijft ook maar doorgaan. Je hebt een beetje alles nodig."
   
  • Luypaert: "Het is heel anders dan voetbal, bijvoorbeeld. Het veld is kleiner en we kunnen ook blijven wisselen. We maken veel sprintmeters en dat is anders dan voetbal."
   
  • Briels: "Wandelen op het veld zit er voor ons niet in. Voetballers moeten het 90 minuten volhouden, wij maar 70 en we mogen veel wisselen."

  Wie moeten Sportvrouw en -man Van het Jaar worden? En welke ploeg is Ploeg van het Jaar?

  • Luypaert: "Van mij mag Emma Meesseman Sportvrouw van het Jaar worden, ze was het nog niet. Bij de mannen kies ik voor Remco Evenepoel. Ik ben wel fan. De Ploeg van het Jaar is gemakkelijk: er zijn veel goede ploegen, maar ik denk dat wij het worden. Volgend jaar kan er meer concurrentie zijn als de Duivels Europees kampioen zijn, maar wie weet worden wij in 2020 wel olympisch kampioen?"

  Wat staat op nummer 1 van je bucketlist?

  • Briels: "Ik zou heel graag een lange reis van 6 maanden maken. Nu lukt dat gewoon niet, ik kan nooit lang weg zijn."
   
  • Luypaert: "Ik heb niet echt een bucketlist. Maar we zijn wel al een paar keer in Nieuw-Zeeland geweest, maar ik zou niet weten of het een mooi land is of niet. Iedereen zegt dat het prachtig is, maar ik zou het niet weten."