Ga naar de inhoud

WADA sluit Rusland 4 jaar uit: geen Spelen en geen WK voetbal

Het bestuur van het Wereldantidopingagentschap heeft unaniem beslist om Rusland 4 jaar niet toe te laten tot internationale sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal. De Russen krijgen 21 dagen om in beroep te gaan tegen de straf.

Geen Spelen en geen WK voor Rusland

Een onderzoekscommissie van het WADA had de voorbije maanden opnieuw verschillende dopinginbreuken van Rusland vastgesteld, onder meer gesjoemel met de computergegevens van positieve testen. De aanbeveling van de commissie was dan ook om Rusland andermaal uit te sluiten van de grote internationale sportevenementen.

 

Het eindoordeel was voor het Uitvoerend Comité van het WADA, dat op basis van de vernietigende conclusies van de commissie enkel kon concluderen dat een vierjarige sanctie gerechtvaardigd is, een beslissing die overigens unaniem was.

 

Deze nieuwe schorsing wil niet zeggen dat we in de toekomst geen Russen meer zullen zien op grote WK's of de Spelen, al komt voor de voetballers enkel het WK en niet het EK (waar Rusland tegen de Duivels speelt) in het gedrang. Er mogen nog altijd Russische sporters onder neutrale vlag deelnemen, zoals ook al in de atletiek de gewoonte was de voorbije jaren. Maar het Russische volkslied en de Russische vlag zullen op die internationale manifestaties ontbreken.

 

Rusland heeft bovendien 21 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze beslissing. De zaak zet zich dus meer dan waarschijnlijk voort bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Beroep of geen beroep, that's the question?

Joeri Ganoes, de baas van het Russische antidopingagentschap (Rusada), noemt de sancties "een tragedie voor de eerlijke sporters". Volgens hem maakt Rusland ook "geen enkele kans om in beroep te winnen".


Er zijn evenwel Russische politici die een beroep overwegen. "Op 19 december komt de raad van bestuur van Rusada bijeen. Dan wordt beslist of dit wordt aanvaard. Ik ben er 100 procent zeker van dat Rusland in beroep zal gaan, want we moeten onze atleten beschermen", zegt parlementslid en voormalig schaatskampioene Svetlana Zjoerova.


Bij Rusada-vicevoorzitter Margarita Pachnotskaja klinkt een ander geluid: "Ondanks plechtige beloftes van sportofficials is er de voorbije jaren fundamenteel niets veranderd wat het omgaan met doping betreft. Deze beslissing zou ons sportbeleid tot nadenken moeten stemmen."

Minister van Sport Weyts: "Juiste beslissing"

"Dit is de juiste beslissing", zo reageert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) op de beslissing van het WADA. "Het blijft niet bij woorden: er volgen nu ook daden", verklaart Weyts.

 

"Hopelijk gaan we nu eindelijk een rechte lijn bewandelen. Je kan niet elk individueel dopinggeval veroordelen, maar ondertussen blijven toelaten dat bepaalde landen met geprepareerde sporters de kluit belazeren. Zo breng je de hele sportwereld in diskrediet."