Ga naar de inhoud

WADA-commissie: "Schors Rusland opnieuw voor 4 jaar"

Een panel van het Wereldantidopingagentschap WADA vindt dat Rusland het de voorbije tijd zo bont heeft gemaakt dat een nieuwe, wereldwijde schorsing zich opdringt. Verwacht wordt dat het Uitvoerend Comité deze raad zal volgen. Maar wat doet het IOC dan? Het Internationaal Olympisch Comité liet voor Rio de internationale bonden beslissen over deelname aan de Spelen.

Inspecteurs van het WADA stelden vast dat Rusland nog niets van zijn streken is verleerd als het op gefoefel met dopingtests aankomt. Zo hadden ze onder meer opzettelijk de gegevens van hun database aangepast om positieve testen te verdoezelen.

 

De inbreuken waren volgens de commissie zo ernstig dat een nieuwe schorsing van 4 jaar gerechtvaardigd is. Zo staan er weer grote vraagtekens achter de deelname van Rusland in Tokio. Het IOC durfde het 4 jaar geleden evenwel niet aan om Rusland uit te sluiten en schoof die hete aardappel door naar de internationale bonden.

 

De internationale atletiekfederatie IAAF weerde Rusland, maar de meeste andere sportbonden niet. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) hield Rusland als land wel weg van de Paralympische Spelen in 2016.

 

Het is niet zeker dat het IOC de mogelijke schorsing van het WADA zomaar overneemt, mogelijk moeten de bonden weer oordelen. Neemt het toch de schorsing over, dan zou het systeem van de neutrale atleten weer in voege treden. Dan zullen enkel Russische sporters met een onbesproken reputatie onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen.

 

Die regel gold voor de Winterspelen van Pyeongchang 2018. De Russische neutrale ploeg was toen bijna even groot als de oorspronkelijke Russische ploeg.

 

Naast de Spelen zou de maatregel ook van toepassing kunnen zijn op andere grote sportevenementen, mogelijk zelfs het EK en WK voetbal.

 

Op 9 december zal het Uitvoerend Comité van het WADA een definitieve beslissing nemen en de suggesties van de commissie overnemen dan wel naast zich neerleggen.