Ploegleider van het Jaar Lefevere: "Op naar nieuw boerenjaar"

  Patrick Lefevere kreeg zijn trofee overhandigd van Stijn Devolder.

  Na het grand cru-jaar van Deceuninck-Quick Step was de titel van "Ploegleider van het Jaar" op het gala van de Kristallen Fiets vanzelfsprekend weer voor Patrick Lefevere. Zijn geheim? "Ik slaag er altijd in om heel goede renners te vervangen."

  Als verlengstuk van hun seizoen ging Deceuninck-Quick Step ook op het gala van de Kristallen Fiets met de meeste prijzen aan de haal. Remco Evenepoel schoot de hoofdvogel af, Tim Declercq werd verkozen tot beste helper en Patrick Lefevere was net als vorig jaar de beste ploegleider.

   

  "Het doet me wel iets", zei een trotse ploegleider. "Ik vind het altijd vervelend als ik op het podium sta en niet de andere ploegleden. Maar er moet iemand de leiding nemen."

   

  "Ik ben vooral trots dat ik er altijd in slaag om de beste mensen rond mij te zetten. Dat is ook een kunst. Soms moet ik heel goede renners laten gaan, zoals Philippe Gilbert uit budgetoverwegingen, maar ik slaag er altijd in om vervangers te vinden die niet ontgoochelen."

  Ik ben vooral trots dat ik er altijd in slaag om de beste mensen rond mij te zetten. Dat is ook een kunst. 

  Patrick Lefevere

  "De meest winnende ploeg, daar ben ik trots op"

  Met een budget van 20 miljoen hoopt Lefevere ook in 2020 weer hoge toppen te scheren met The Wolfpack. "Natuurlijk hebben we weer veel ambitie. We waren voor het zoveelste jaar op rij de beste ploeg ter wereld én de meest winnende ploeg. Daar ben ik best wel trots op."

   

  "Elke keer de UCI-ranking winnen wordt moeilijk, maar de titel van meest winnende ploeg wil ik niet zomaar uit handen geven. Op naar een nieuw boerenjaar. Enkele nieuwe kopmannen krijgen een kans, de bal ligt in hun kamp." Quick-Step rondde deze week nog de transfer van sprintbom Sam Bennett af.

   

  Op 6 januari 2020 viert Lefevere zijn 65e verjaardag. Tijd voor zijn pensioen? "Ja, eindelijk krijg ik iets terug van de staat waarvoor ik mijn hele leven heb gewerkt. Maar in de realiteit zal er niet veel veranderen: ik blijf doordoen. Het houdt me jong. Veel mensen schatten me toch jonger, maar misschien willen ze me gewoon charmeren."

  Declercq: "Ik word gewaardeerd binnen ploeg"

  Tim Declercq zag zijn rol als helper voor het tweede jaar beloond met de Kristallen Zweetdruppel. "Vijf jaar geleden had ik dit niet geloofd", zei hij. "Ik ben er enorm trots op. Een koers winnen is niet mijn ding, maar gelukkig is er iets anders dat ik goed kan."

   

  "Ik ben enorm trots op wat ik heb kunnen verwezenlijken. Mijn job wordt gewaardeerd binnen de ploeg. Het is dankbaar om voor mijn ploegmaats te werken, zeker als er regelmatig wordt gewonnen. Ik was een nobody toen ik bij de ploeg kwam, maar ik heb toch al wat mijn naam gemaakt."