"We subsidiëren een systeem van mensenhandel en daar moet een einde aan komen"

  Hans Vandeweghe in De Tribune

  De Pro League heeft een taskforce opgericht met 3 experten: Michel Maus, Johan Vande Lanotte en Tomas Van Den Spiegel. Sportjournalist Hans Vandeweghe hoopt dat ze eindelijk komaf maken met twee pijnpunten: het RSZ-voordeel en het lage minimumloon voor niet EU-voetballers.

  Vandaag zitten parlementsleden van verschillende politieke partijen voor een eerste keer samen om de RSZ- en fiscale voordelen voor sporters te bespreken. 

   

  Profvoetballers krijgen nu een voordeel en moeten slechts een heel beperkte RSZ-bijdrage betalen. Een doorn in het oog van Hans Vandeweghe, dat vertelde de journalist in De Tribune.

   

  "Wat is er nu zo moeilijk aan om te zeggen dat het een hoogst onrechtvaardig subsidiesysteem is om enerzijds de mensenhandel in het voetbal in stand te houden en anderzijds een beroepsgroep 15 miljoen euro per club per seizoen toe te stoppen om die clubs in staat te stellen om een gemiddeld salaris van 323.000 euro per jaar te betalen?"

   

  "Als dit in een andere beroepsgroep of sector zou gebeuren, dan zou er een mars in Brussel zijn. Ik vind het verschrikkelijk. Zorg dat het systeem wordt afgeschaft of dat de voordelen herverdeeld worden over andere sporten. Het voetbal krijgt een ontzettende bevoordeling vanuit de overheid. Dit systeem moet veel eerlijker worden."

  "We subsidiëren een systeem van mensenhandel"

  Daarnaast wil CD&V het minimumloon voor niet-EU-spelers optrekken. In vergelijking met bijvoorbeeld Nederland is dat minimumloon in België laag. "We zullen toch moeten gaan naar een systeem dat lijkt op dat van Nederland", denkt Vandeweghe. "We zijn gewoon mensenhandelaars in het voetbal."

   

  "Het draait om: import van jonge spelers uit niet-EU landen - want die moet je niet te veel betalen - en daar een grote meerwaarde op creëren. Dit kan niet de finaliteit zijn van het voetbal en dit is niet iets waar we subsidies aan moeten geven. Wij subsidiëren dat systeem en daar moet een einde aan komen."

  Beluister de volledige podcast van De Tribune

  Download de podcast van De Tribune