Filippo Ganna verpulvert wereldrecord achtervolging 2 keer op 1 dag

  " "

  Filippo Ganna doet 4'02"647 over de 4 km in de finale van de WB-manche in Minsk.

  De Italiaan Filippo Ganna heeft zijn status van wereldkampioen achtervolging alle eer aangedaan. De 23-jarige verbeterde het wereldrecord individuele achtervolging 2 keer op 1 dag: in de kwalificaties én in de finale van de wereldbekermanche in Minsk, in Wit-Rusland. 4'02"647 is de nieuwe toptijd over de 4 kilometer.

  Ganna, die in 2016, 2018 en 2019 de WK-trui veroverde in de discipline, zette 's ochtends in de kwalificaties 4'04"252 neer. Daarmee was hij meer dan een seconde sneller dan de Amerikaan Ashton Lambie (4'05"423) in september bij de Panamerikaanse kampioenschappen in Bolivia. En dat was op 2.500 meter hoogte, wat een voordeel is.

   

  Drie uur later in de finale herhaalde Ganna zijn kunststukje. En hoe: met 4'02"647 deed hij nog eens 1,5 seconde rapper. De Italiaan klopte in de finale de Schot John Archibald. Langs Belgische zijde zette Rune Herregodts de 8e tijd neer met 4'18"170.

   

  Ook op de weg is Ganna een bink tegen de klok. De INEOS-man won de tijdrit in de BinckBank Tour en pakte brons op het WK tijdrijden in Yorkshire achter de Australiër Rohan Dennis en Remco Evenepoel.