1 Bulgaarse fan riskeert vijf jaar cel na racistische incidenten

  Meer dan een Bulgaarse fan ging helemaal uit de bocht.

  Het Bulgaarse gerecht zal één persoon vervolgen voor zijn aandeel in de racistische incidenten tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland. Vier anderen werden veroordeeld tot het betalen van een boete en kregen een stadionverbod.

  "Een achttienjarige jongeman wordt sinds woensdag vervolgd voor hooliganisme en moet 72 uur in hechtenis blijven", zo bevestigde parketwoordvoerster Nevena Zartova.

   

  Volgens de akte van beschuldiging maakte hij obscene gebaren en bracht hij de nazigroet. Met de rug naar het veld liet hij ook zijn broek twee keer zakken. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot vijf jaar cel.

   

  Van de vijf overige supporters die de voorbije dagen opgepakt werden, kregen er vier een boete van 1.000 leva (511 euro) en twee jaar stadionverbod. Een vijfde persoon is minderjarig. Tegen hem loopt de procedure nog, dat vernam nieuwsagentschap AFP van een gerechtelijke bron.

  Ook UEFA buigt zich over de zaak

  De disciplinaire commissie van de UEFA zal zich op maandag 28 oktober buigen over de racistische incidenten tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Bulgarije en Engeland.

   

  UEFA-baas Aleksander Ceferin benadrukte dat de minimumsanctie voor racistische incidenten een gedeeltelijke of volledige match zonder publiek is. Gezien recente uitspraken is een volledig duel achter gesloten deuren te verwachten. Die sanctie werd ook opgelegd aan Hongarije en Roemenië voor gelijkaardige incidenten. De disciplinaire commissie maakt zijn uitspraak over Hongarije uiterlijk op 29 oktober bekend.