Vandegoor over "vreemde vogel" Dennis: "De zege van het hoofd"

  Dennis

  Dennis wijst naar zijn hoofd na zijn zege: ""Ik ben niet zot" wou hij zeggen."

  Rohan Dennis leek na zijn vreemde Tourexit dood en begraven voor dit jaar. Maar op het WK tijdrijden blies de Australiër de concurrentie weer als vanouds weg. Het typeert het aparte karakter van Dennis volledig, zo legt commentator Christophe Vandegoor uit.

  "Ik ken Dennis natuurlijk niet persoonlijk, maar ik verneem van zijn entourage en andere renners wel dat hij nogal cassant uit de hoek kan komen", schetst Christophe Vandegoor zijn aparte karakter. "Met harde en soms platte humor. Op zijn Australisch, zeg maar. Niet iedereen is even opgezet met zijn stijl."

   

  "Zoals bijna alle toppers is hij dus iemand met een handleiding. Hij is ook enorm gefocust op zijn vak, erg veeleisend ook. Wilfried Peeters zei het gisteren nog: tijdrijders zijn allemaal wat neurotisch. Het moet zó en niet anders, een rechte lijn en geen zijwegen."

   

  "Daarom dat ook de bom is gebarsten tijdens de Tour. Er waren wellicht afspraken gemaakt over beter tijdritmateriaal en die zijn volgens Dennis niet nagekomen. Aan de vooravond van de tijdrit in Pau is hij dan in paniek geslagen. Je kunt je afvragen of die vaandelvlucht gepast was, maar met zijn wereldtitel bewijst Dennis nu wel zijn gelijk."

  "Bombardeer hem nu al tot topfavoriet voor volgend jaar"

  "Ik vond zijn prestatie gisteren vooral de overwinning van het mentale. Het is het bewijs dat wat tussen de oren zit nog altijd onderschat wordt in de topsport. Dennis heeft na de Tour met een sportpsycholoog gewerkt en die heeft weken op hem ingepraat opdat hij niet op het negatieve zou blijven focussen."

   

  "Hij had nog maar onlangs de klik gemaakt, een tweetal weken voor de start van het WK. Op een trainingssessie in Andorra reed hij dezelfde waarden als een jaar geleden en toen besefte hij: ik kan het opnieuw. Daarom wees hij na zijn zege ook naar zijn hoofd. "Ik ben niet zot", wou hij zeggen. Het is de zege van het hoofd."

   

  "Gisteren is ook het parcours van het WK voor volgend jaar in Zwitserland voorgesteld. De tijdrit is dan volledig in de vallei, amper 278 hoogtemeters, dus volledig vlak. Ik bombardeer hem bij dezen al tot de topfavoriet voor dat WK. Voor Remco Evenepoel is dat natuurlijk minder nieuws, want een biljartvlak parcours is minder op zijn maat. Maar in Alkmaar werd hij natuurlijk ook Europees kampioen en het blijft Evenepoel."

  Over zijn fiets: "Dennis heeft daar blijkbaar lak aan"

  Intussen is het ongenoegen over het materiaal bij Bahrein-Merida nog niet voorbij bij Dennis. Hij werkte het WK dan ook af op een "oude" BMC-fiets, die hij zwart had gespoten. "Ik vraag mij af of ze dat bij Bahrein en zeker Merida (de fietsenconstructeur) zomaar over hun kam laten gaan."

   

  "Patrick Lefevere zei nog: "Mijn renners zouden het niet moeten flikken om op het WK tijdrijden plots met een andere fiets te gaan rijden." Het ligt allemaal heel gevoelig, maar Dennis heeft daar blijkbaar lak aan. Het is weer een voorbeeld van die rechtlijnigheid. My way or the highway. En als je wint, dan heb je recht van spreken."