Horizon 2024: "Charleroi gaat een nieuw stadion bouwen"

  " "

  Medhi Bayat onthult de toekomstplannen: "Willen tussen de topclubs staan."

  Sporting Charleroi is van plan om over enkele jaren zijn Stade du Pays de Charleroi in te ruilen voor een nieuw te bouwen voetbalstadion. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Mehdi Bayat bekendgemaakt op een persconferentie. Over de locatie van het nieuwe complex geeft de club volgende maand duidelijkheid. De club bekijkt 2 sites.

  Het huidige hoofdveld van Charleroi is in 1923 opgetrokken. In 1939 kwam er met het Stade du Mambourg een heel nieuw stadion, dat in 1999 voor Euro 2000 werd gerenoveerd en uitgebreid met de nieuwe naam Stade du Pays de Charleroi.

   

  Op een persmeeting over de grote plannen van de club onder de naam "Horizon 2024" kon Bayat, die tevens bondsvoorzitter is, wel nog geen definitieve locatie meegeven: "Er zijn 2 mogelijkheden. Binnen de maand maken we de gekozen site bekend. Beide sites bevinden zich binnen Groot Charleroi, op minder dan 5 km van het huidige stadion."

   

  Bayat lichtte toe dat de club 60 miljoen euro voorziet aan fondsen uit eigen middelen. "Het wordt een multifunctioneel stadion. Ter vergelijking, een vliegtuig kost veel en moet permanent vliegen. Voor een stadion geldt hetzelfde. Het moet gebruikt worden en er moet zoveel mogelijk activiteit zijn. Qua capaciteit mikken we op 20.000 tot 22.000 toeschouwers voor voetbalwedstrijden en 30.000 voor concerten."

  De 2 mogelijke sites bevinden zich binnen Groot Charleroi, op minder dan 5 km van het huidige stadion.

  Mehdi Bayat

  Nieuw stadion "om tussen de Belgische topclubs te staan"

  Volgens Bayat is een verhuizing van de Carolo's nodig om de club verder te laten ontwikkelen. "Het stade du Pays de Charleroi beantwoordt niet meer aan de comforteisen die we hebben. We kunnen er evenmin de evenementen organiseren die we op het oog hebben."

   

  "Het nieuwe stadion zal ons toelaten een mijlpaal te bereiken. We leunen aan bij de Belgische topclubs, maar we staan er nog niet tussen. Het stadion zal nieuwe mensen lokken. Kijk naar AA Gent. Met hun nieuwe stadion trokken ze nieuwe supporters aan en een jaar later wonnen ze de titel."

   

  De stad Charleroi zal "uiteraard" bij het project over het nieuwe stadion worden betrokken, benadrukte Bayat. "We overleggen met de stad over de omgeving, de mobiliteit, ecologische aspecten enzovoort, want we willen beantwoorden aan de eisen van de stad." De club werkt momenteel aan een lastenboek. Daarna zal een architectenbureau worden aangesproken.

   

  Charleroi heeft ook plannen om een nieuw trainingscentrum op te trekken voor de eliteploegen en de profs. "Het huidige trainingscentrum in Marcinelle zal blijven dienen voor de jeugd (7- tot 16-jarigen). Het nieuwe trainingscentrum moet er binnen de 2 jaar staan en wordt gebouwd op hetzelfde moment als het stadion", aldus nog Bayat. 

  "Diepgaande audit en 3 topmanagers voor beheerraad"

  Horizon 2024 omvat evenwel meer dan het stadion alleen: de afgevaardigd bestuurder kondigde aan dat er een diepgaande audit over het functioneren van de club zal worden doorgevoerd. Vervolgens zal Charleroi om de beheerraad te versterken op zoek gaan naar 3 "topmanagers van grote Belgische ondernemingen".


  "Als we willen groeien, hebben we de steun en de blik van grote bedrijven nodig, want ook wij willen er zo een worden. Grote bedrijven hebben mensen in dienst met knowhow. Het gaat om geloofwaardigheid. Om de volgende stap te kunnen zetten hebben we zulke mensen nodig. Hun ideeën en kritische opmerkingen zullen ons toelaten te groeien."