Verheyen: "Het probleem? Anderlecht gooit jonge talenten voor de leeuwen"

  Gert Verheyen zou opteren voor meer ervaring tussen de lijnen.

  Vincent Kompany krijgt het crisissfeertje bij Anderlecht maar niet opgelost. Na de ontluisterende nederlaag tegen Club Brugge blijft het achter met 5 op 24, de slechtste start sinds 1922. " Er komen moeilijke weken aan voor Anderlecht", zegt analist Gert Verheyen.

  "In de onderlinge confrontaties met Club Brugge heeft Anderlecht gisteren het dieptepunt bereikt", opent Verheyen. "Ze hebben wel al verloren tegen de rivaal, maar het verschil in kwaliteit en maturiteit was heel groot."

   

  Met Sardella (17), Cobbaut (21), Verschaeren  (18), Amuzu (20) en Saelemaekers (20) begon Anderlecht met vijf jonge veulens aan de topper. "Kan je meer verwachten van de jonge spelers van Anderlecht? Ik zou eigenlijk zeggen van niet. Het zou pas de logica op zijn kop zijn als Anderlecht - met 4 of 5 jonge gasten in de basis - komt winnen in Jan Breydel. Dat zou veel straffer zijn."

   

  "Ik ga niet zeggen dat de jonge spelers niet goed genoeg zijn, maar ze komen van nergens. Ze komen van de beloften zonder enige ervaring, zonder wedstrijden op de teller en dat is een groot probleem."

   

  "Meteen meedraaien in het eerste elftal van Anderlecht is alleen weggelegd voor toptalenten, zoals Yari Verschaeren. Al de rest wordt voor de leeuwen gegooid. Het is oneerlijk om van die jongens te verwachten dat ze top 3 spelen."

  Ik ga niet zeggen dat de jonge spelers niet goed genoeg zijn, maar ze komen van nergens.

  Gert Verheyen

  "De eerstvolgende matchen worden cruciaal voor Anderlecht"

  Voor Verheyen komt het niet als een verrassing dat Anderlecht het dominante spelsysteem van de eerste speeldagen heeft losgelaten tegen Antwerp en Club Brugge. "Dat is gewoon de wet van de sterkste", zegt hij. "Op balbezit spelen kan je alleen maar doen als je meer kwaliteit aan de bal hebt dan de tegenstander. En dat is momenteel niet het geval."

   

  "Hoelang Anderlecht dit nog kan volhouden? De eerstvolgende matchen worden cruciaal: Waasland-Beveren, Charleroi, STVV en Eupen. Daar moet je 9 op 12 tegen halen, of misschien zelfs 12 op 12. Maar Anderlecht heeft kloppen gekregen en loopt niet meer over van vertrouwen. Het zullen dus moeilijke wedstrijden worden."

   

  "Anderlecht moet eerst weer goals maken, want momenteel scoren ze evenveel als de kelderploegen. Chadli, Gerkens en Vlap kunnen scoren, maar voor de rest zijn het alleen maar jongens die nog niet hebben bewezen dat ze trefzeker zijn. Het blijft dus wachten op Kemar Roofe."

   

  "Of Kompany de uitdaging onderschat heeft? Dat doe je niet alleen, het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Resultaten halen met een jonge ploeg en de top 3 ambiëren is heel moeilijk. Daar slagen weinig ploegen in. Club Brugge heeft ook goede jeugdspelers, maar ze gooien er niet meteen vier in de ploeg."