Naaktlopen of spelers tellen? Niet alleen de UCI heeft vreemde regels

  Verbazing alom gisteren voor de start van de Nederlandse vrouwen in de gemengde ploegentijdrit. Amy Pieters moest haar sokken van de UCI-commissaris 2 centimeter laten zakken. Op z'n minst een bizarre kronkel in het reglement. Wij gingen op zoek naar enkele andere vreemde regels.

  Naaktlopen verboden

  Je ziet het vaak bij voetballers. Na het scoren van een doelpunt trekken ze vierend hun shirt uit om hun sixpack aan de supporters te tonen. Een gele kaart is hun beloning.

   

  Maar in de atletiek is de straf veel zwaarder. Dat mocht de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad aan den lijve ondervinden. In de finale van de 3.000 meter steeple op het EK in 2014 liep hij onbedreigd naar de zege. Op honderd meter van de streep trok hij z’n truitje uit om zijn overwinning te vieren.

   

  Aanvankelijk kreeg hij ook een waarschuwing zoals in het voetbal en daarmee leek de kous af,  maar dat was buiten de Spanjaard Mullera gerekend. Die was vierde geworden en diende een klacht in tegen naaktloper Mekhissi. De IAAF (Internationale Atletiekfederatie) hield rekening met de kleine lettertjes in het reglement en diskwalificeerde de Fransman. Zo ging Mullera alsnog met het brons aan de haal.

  De 'hinderregel' in het tennis

  Als er zich tijdens een tennisrally een onverwachte afleiding voordoet, kan de benadeelde speler vragen om het punt opnieuw te laten spelen. Het mooiste voorbeeld  is het raken van een voorbijvliegende vogel. Logische regel, lijkt ons.

   

  Maar tijdens de US Open van 2012 werd deze regel wel heel letterlijk genomen door Tomas Berdych. Het petje van z’n tegenstander Andy Murray viel per ongeluk af tijdens een rally. Ondanks het feit dat Berdych de winner van Murray nooit had kunnen halen, claimde hij dat hij werd gehinderd door het voorval en het punt werd opnieuw gespeeld.

  Praat over alles, behalve over golf

  Als je tijdens een golfwedstrijd twee spelers keuvelend over de fairway ziet stappen, dan kan je je afvragen waarover ze aan het praten zijn. Waar ze zeker niet over aan het praten zijn, is golf, want dat is verboden.

   

  Over geen enkel aspect van het spel dat de uitslag zou kunnen beïnvloeden, mag gesproken worden. Dus ook niet over de regels, de afstand van de hole, de hoogte van de rough... Alle info moet de golfer halen bij zijn caddie. Doet hij dat bij zijn collega-golfer, dan krijgt hij 2 strafslagen.

   

  Hoe deze regel kan worden gecontroleerd, lijkt een raadsel. Maar hij bestaat.

  Verboden het slagveld te verlaten

  Wanneer je van de piste stapt tijdens een schermwedstrijd, aanvaard je de beslissing van de scheidsrechters. Deze regel dateert nog uit de tijd dat het verlaten van het strijdtoneel gelijkstond aan de overgave. Een regel die zelfs nu redelijk letterlijk kan worden genomen.

   

  Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen  was de Zuid-Koreaanse schermster Shin A Lam het niet eens met hoe haar halve finale geëindigd was. Ze tekende verzet aan, maar door de vreemde regel kon ze tijdens haar protest de piste niet verlaten. Wenend zat ze meer dan een uur alleen te wachten om dan te vernemen dat haar protest toch niks had uitgehaald.

   

  Officials haalden haar dan maar manu militari van de piste.

  Eén speler te veel = alles kwijt

  In elke ploegsport is het belangrijk dat elk team evenveel spelers op het veld heeft staan. Maar in het Australische voetbal (Aussi Rules), een gewelddadige kruising tussen voetbal en rugby waar op z'n minst gezegd veel wordt toegelaten, is de straf voor een man te veel op het veld wel heel streng.

   

  In Aussi Rules mag er ongelimiteerd worden gewisseld . De aanvoerder van elk team kan te allen tijde vragen aan de scheidsrechter om te tellen hoeveel spelers er op het veld staan. Als er te veel spelers van één team op het veld staan, dan worden alle punten die gescoord werden door dat team, nietig verklaard.

   

  Het is met andere woorden theoretisch mogelijk dat een ploeg die bijvoorbeeld 15-10 voor staat, op enkele minuten van het einde ineens 0-10 achter staat door de toepassing van deze vreemde, maar officiële regel.