Messi zesde keer Speler van het Jaar, Eden Hazard (8e) in Wereldelftal

  Lionel Messi bekroonde zijn boerenjaar bij Barcelona.

  Lionel Messi mag zich voor een historische zesde keer de beste Speler van het Jaar noemen. De Argentijnse ster van Barcelona haalde het op The Best FIFA Football Awards in Milaan voor Virgil van Dijk (Liverpool) en Cristiano Ronaldo (Juventus). De Amerikaanse wereldkampioene Megan Rapinoe won de award bij de vrouwen. Eden Hazard prijkte in het Elftal van het Jaar.

  The Best FIFA Football Awards 2019

  • The Best The Best FIFA Men's Player: Lionel Messi (Barcelona)
  • The Best FIFA Men's Goalkeeper: Alisson Becker (Liverpool)
  • The Best FIFA Men's Coach: Jürgen Klopp (Liverpool) 
  • FIFA-elftal van het Jaar: Alisson Becker, Matthijs de Ligt, Sergio Ramos,  Virgil van Dijk, Marcelo, Luka Modric,  Frenkie de Jong,  Kylian Mbappé, Lionel Messi, Eden Hazard, Cristiano Ronaldo

  • The Best FIFA Women's Player: Megan Rapinoe (Reign FC)
  • The Best FIFA Women's Goalkeeper: Sari van Veenendaal (Atletico Madrid),
  • The Best FIFA Women's Coach: Jill Ellis (bondscoach VS) 
  • FIFA-elftal van het Jaar (vrouwen): Sari van Veenendaal, Lucy Bronze,  Wendie Renard, Nilla Fischer, Kelley O'Hara, Amandine Henry, Julie Ertz, Marta, Rose Lavelle, Megan Rapinoe, Alex Morgan.
    
  • FIFA Puskás Award (mooiste goal): Daniel Zsori

  Messi voor zesde keer laureaat, Hazard 8e

  Virgil van Dijk had gehoopt om de eerste centrale verdediger te zijn sinds Fabio Cannavaro in 2006 om de award voor Speler van het Jaar weg te kapen, maar zijn sterke seizoen met Liverpool kon Lionel Messi niet onttronen.

   

  De Argentijnse sterspeler ging voor de zesde keer met de prijs lopen. Vorig seizoen was hij alleen verantwoordelijk voor 51 goals en 22 assists in vijftig duels voor Barcelona. Dat leverde hem meer stemmen op dan Van Dijk en Cristiano Ronaldo.

   

  Messi had 46 punten (percentage scoringspunten op basis van stemmen van coaches, aanvoerders, media en supporters), Van Dijk 38 en Ronaldo 36. Gevolgd door: Mohamed Salah (26), Sadio Mané (23), Kylian Mbappé (17), Frenkie de Jong (16) en Eden Hazard (16), Matthijs de Ligt (9) en Harry Kane (5).

  Hazard werd door de coaches en kapiteins 9 keer op de eerste plaats gezet. Onder anderen door zijn eigen bondscoach Roberto Martinez, die ook nog punten had voor De Jong en Lionel Messi. Hazard mocht als kapitein van de Rode Duivels ook zelf stemmen en deelde punten uit aan Sadio Mané, Virgil van Dijk en Lionel Messi. Winnaar Messi vulde de namen van Sadio Mané, Cristano Ronaldo en Frenkie de Jong in.

  Megan Rapinoe maakt favorietenrol waar

  Wereldkampioene Megan Rapinoe volgt de Braziliaanse ster Marta op als Beste Speelster van het Jaar. De Amerikaanse middenvelder van Reign FC kreeg meer stemmen dan Lucy Bronze en landgenote Alex Morgan. Het bekroont haar topjaar, nadat ze eerder ook de Gouden Bal en de Gouden Schoen had gewonnen op het WK.

  Eden Hazard in Elftal van het Jaar

  In het sterrenensemble van het FIFA-elftal van het Jaar prijkte één Belg: Eden Hazard. De Rode Duivel werd door zijn collega's beloond voor zijn Europa League-eindzege met Chelsea. Kevin De Bruyne haalde het elftal niet.

   

  Hazard kreeg mooi gezelschap in de aanval met Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en wereldkampioen Kylian Mbappé. Nederland was dan weer sterk vertegenwoordigd met Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk.

  Jürgen Klopp (Liverpool) is Coach van het Jaar

  Pep Guardiola loodste Manchester City naar een vierde titel in de Premier League, maar dat volstond niet voor de Spanjaard om met de award van Coach van het Jaar naar huis te gaan. Jürgen Klopp, die met Liverpool de Champions League won, kreeg die eer. "Liverpool heeft me een geweldig team gegeven en ik ben heel trots dat ik er coach van mag zijn", zei Klopp bij zijn bedankingsspeech.

   

  Bij de vrouwen ging de award weinig verrassend naar Amerikaanse bondscoach Jill Ellis die de favorietenrol van de Verenigde Staten kon waarmaken op het WK in Frankrijk.

  Alisson Becker (Liverpool) Doelman van het Jaar

  Ook bij de doelmannen haalt Liverpool het van Manchester City. De Braziliaan Alisson Becker kreeg meer stemmen dan zijn landgenoot en Premier League-collega Ederson. 

  Daniel Zsori maakt de Goal van het Jaar:

  Geen Puskas Award voor Lionel Messi of Juan Fernando Quintero. Neen, Daniel Zsori maakte het Doelpunt van het Jaar. De 18-jarige Hongaar van Fehervar tekende voor dit pareltje in zijn debuutwedstrijd, nota bene de winning goal in de toegevoegde tijd.

  Leeds krijgt Fair Play Award

  De Engelse tweedeklasser Leeds United en zijn Argentijnse trainer Marcelo Bielsa werden beloond voor hun sportiviteit. In april was Leeds in volle strijd om rechtstreekse promotie naar de Premier League verwikkeld. Desondanks liet het team op bevel van trainer Bielsa tegenstander Aston Villa bewust tegenscoren. Dat omdat ze zelf de score geopend haddden, terwijl er een speler van Aston Villa geblesseerd op het terrein lag.

   

  De tegentreffer had wel degelijk gevolgen. 1-1 was ook de eindstand van de partij. Leeds eindigde uiteindelijk pas op de derde plaats in het Championship en werd in de halve finales van de play-offs uitgeschakeld door Derby County.

   

  "Wat er op het spel stond, maakt de sportiviteit van Bielsa des te opmerkelijker", klinkt het op de website van de FIFA. "Voor veel bewoners van planeet Voetbal is winnen het ultieme, de enige reden om het spelletje te spelen. Voor anderen zijn bepaalde waarden nog belangrijker dan die die naar een overwinning leiden."