Kritische Bakelants: "Als relay olympisch wordt, zal iedereen zich wel plots geroepen voelen"

  De 3 Belgische mannen in de gemengde ploegentijdrit.

  De Belgische ploeg maakte zondag weinig indruk op de eerste dag van het WK wielrennen. Vooral het vroege afhaken van Frederik Frison in de mixed team relay zorgde voor een eerste tik bij het gemengde Belgische team. Jan Bakelants: "Frederik was ziek en er was geen vervanger. Er was weinig interesse om hier te rijden."

  "Het vroege afhaken van Frederik Frison was ingecalculeerd", vertelde Jan Bakelants na afloop. "Hij was jammer genoeg ziek geworden. De verkenning deed hij niet mee omdat hij koorts had en ook vandaag was hij nog niet 100 procent."

   

  "Daarom beslisten we om zo snel mogelijk te starten zodat hij ons in het eerste stuk nog zoveel mogelijk kon ondersteunen. Hij heeft in dat eerste stuk zeker nog goed werk geleverd. Ik denk dat we een degelijke tijdrit gereden hebben", vindt Bakelants.

  "Jammer dat de ploegentijdrit hiervoor moest wijken"

  "Of we geen vervanger hadden? Er was bij de Belgische profs maar weinige interesse om hier te rijden. Zelf ben ik er ook maar per toeval ingerold. Ik had niet echt een andere opdracht. Ik ben wel blij dat ik deelgenomen heb. Het moet nog wat groeien, maar deze discipline heeft wel iets."

   

  "Het is wel jammer dat het ten koste moest gaan van de ploegentijdrit, want dat was een prachtige discipline. Het was iets waarin innovatieve ploegen konden tonen hoe goed ze bezig zijn. Ook voor constructeurs was dat iets belangrijks en dat is nu weg, alleen maar omdat de UCI niet wilde tussenbeide komen in de onkosten. Dat is echt verschrikkelijk en tenenkrullend." 

  Misschien wordt deze discipline wel gepusht voor de Olympische Spelen in Parijs, met de genderneutraliteit in het achterhoofd.

  Jan Bakelants

  Zal de gemengde ploegentijdrit nog aan belang winnen? "Dat zie ik wel gebeuren. Misschien wordt deze discipline wel gepusht voor de Olympische Spelen in Parijs, met de genderneutraliteit in het achterhoofd. Als het olympisch wordt, zal iedereen zich wel plots geroepen voelen."

  "Een levensgevaarlijk parcours"

  De gemengde ploegentijdrit deed de lokale ronde aan die ook volgend weekend in de wegrit moet worden afgelegd. Bakelants: "Ik vond het fun. Maar ik vind het wel een levensgevaarlijk parcours, zeker als het nat ligt. Maar dat is een beetje standaard hier."

   

  "Het is veel draaien en keren, het is geknipt voor Mathieu van der Poel. Het is niet voor niks dat hij zal deelnemen. Je moet echt een piloot zijn op sommige stukken. En Mathieu is een piloot, hij kan met zijn behendigheid veel energie uitsparen. En het is niet dat alleen. Gisteren in de koers hebben we het nog eens gezien: hij is meer dan in orde."

  De dag van Bakelants en co: