Alejandro Valverde praat in documentaire openlijk over impact regenboogtrui en depressie

  Alejandro Valverde moest na het winnen van de regenboogtrui terug op zoek naar koersplezier.

  Nu het WK op de weg nadert, eindigt ook bijna het jaar waarin Alejandro Valverde met de regenboogtrui rond reed. In een documentaire geeft de 39-jarige renner nu een inkijk welke impact die trui op zijn seizoen had. Daarnaast onthult Valverde dat hij in het jaar van zijn comeback na zijn dopingschorsing kampte met een depressie.

  "Een jaar in de regenboogtrui", dat is de titel van de documentaire die vandaag te zien is op de Spaanse betaalzender #Vamos. De verhaallijn draait natuurlijk rond het tricot waar Valverde in zijn lange loopbaan voor gestreden heeft. De Spanjaard moest eerst 6 keer op het podium staan, om uiteindelijk vorig jaar in Innsbruck de wereldtitel op de weg te pakken. 

   

  De vurige wens van de Spanjaard kwam zo in 2018 uit, maar de medaille had ook een keerzijde. In de documentaire vertelt Valverde dat hij plots geen drang meer had om koersen te winnen. Ook het fietsplezier was weg. 

   

  "Van binnen dacht ik: "Ik ben wereldkampioen, het hoogst haalbare." Maar het was een ramp. Ik vergat te genieten op de fiets. Het voelde raar om als enige met een ander shirt in het peloton te fietsen. En ik wilde het ook zo graag goed doen. Ik wilde het shirt eer betonen, maar ik ging bijna aan de druk ten onder. Ik voelde me alleen op m'n gemak tijdens trainingsritjes, in wedstrijden niet. Het was bijna een soort postnatale depressie."

   

  Uiteindelijk draaide Valverde op zijn 39e nog een mooi seizoen. Hij pakte onder meer de Spaanse titel op de weg, en eindigde als 9e en 2e in de Tour en de Vuelta.

  Van binnen dacht ik: "Ik ben wereldkampioen, het hoogst haalbare." Maar het was een ramp. Ik vergat te genieten op de fiets.

  Alejandro Valverde

  Paniekaanvallen

  Maar Valverde onthult ook nog iets anders, waarbij we enkele jaren terug in de tijd moeten. In 2012 vierde Valverde zijn terugkeer in het peloton na de schorsing die hij opliep door Operacion Puerto. Zijn seizoen begon goed met een dagzege in de Tour Down Under, maar in maart kreeg hij plots te kampen met paniekaanvallen.

   

  "Ik kon en durfde niet eens auto te rijden omdat ik duizelig was. Bij trainingen raakte ik in paniek bij rechte afdalingen. Ik reed in de Amstel Gold Race steeds achteraan in de groep. Ik volgde alleen maar, met steeds een ploeggenoot bij mij in de buurt omdat ik bang was dat ik weer duizelingen zou krijgen. Ik trok naar de psycholoog, maar niks hielp. De conclusie was duidelijk. Ik had een depressie en werd psychiatrisch patiënt."

   

  De oorzaak lag hem in de jaren daarvoor. "Alle stress, pijn en spanningen van de jaren rond de dopingzaak kwam er na die zege in Australië uit. Mijn lichaam reageerde daar zeer heftig op." Na een dik jaar, vele consultaties en medicamenten kwam Valverde er in 2012 alsnog bovenop. Zo kaapte hij nog 2 ritzeges weg in de Vuelta en nam hij ook de groene puntentrui mee naar huis.

   

  Topsporters die te maken krijgen met depressiviteit, het is ook iets waarmee ex-Barcelonaspeler Andres Iniesta eerder mee naar buiten kwam. "We lijden allemaal, maar een persoon die constant in de belangstelling staat, staat veel meer onder druk", zegt Valverde er nog over. "Nu hebben Iniesta en ik erover verteld, maar ik weet zeker dat er veel meer sporters met deze problemen zijn. Maar voor alles is een oplossing."

  Alejandro Valverde tijdens de Vuelta van 2012.

  De ploegmaats van Valverde voor het WK

  Vandaag maakte de Spaanse bondscoach Momparler zijn selectie bekend voor het WK in Yorkshire en Alejandro Valverde is uiteraard de uitgesproken kopman. De uittredende wereldkampioen wordt bijna uitsluitend omringd door renners die ofwel nu ofwel in het verleden ploegmaat waren.

   

  De Spaanse selectie:

   

  • Alejandro Valverde
  • Jon Izagirre
  • Gorka Izagirre
  • Luis Leon Sanchez
  • Jonathan Castroviejo
  • Ivan Garcia Cortina
  • Marc Soler
  • José Joaquin Rojas
  • Imanol Erviti

   

  Jonathan Castroviejo en Lluis Mas zullen de tijdrit rijden.