Opnieuw een Gerets bij de Rode Duivels: "Heerlijk om hier te mogen werken"

  Johan Gerets is aan de slag bij de Rode Duivels.

  Johan Gerets is aan de slag bij de Rode Duivels.

  Een nieuw gezicht in de staf van de Rode Duivels deze week is Johan Gerets. De zoon van 86-voudig Rode Duivel Eric Gerets doet bij de nationale ploeg vooral aan blessurepreventie. "Het is heerlijk om dit te mogen meemaken", geniet hij met volle teugen.

  Zegt niet zomaar "trainer" tegen Johan Gerets, die zelf een verleden als profvoetballer heeft bij onder meer Dender. "Ik ben eigenlijk "strength & conditioning coach". Mijn rol is om een protocol te maken van het blessurepreventiebeleid, zodat de spelers nog beter en efficiënter kunnen worden in wat ze doen", legt Gerets uit.

   

  "Voor we naar San Marino vertrokken, hebben we een volledige screening gedaan van alle spelers. Daaruit hebben we wat dingen gehaald om vervolgens op kracht en mobiliteit te werken. Zo verkleinen we de kans op blessures."

   

  Hoe ging dat precies in zijn werk? "We kijken met camera's hoe een lichaam zou moeten bewegen. Wie buiten de parameters valt, moet aan de bak. Daarnaast willen we ook de communicatie met de clubs aanscherpen, zodat de spelers daar ook beter opgevolgd kunnen worden en ze zowel bij hun team als bij de nationale ploeg goed kunnen functioneren."

   

  "Bij het begin van elke campagne overlopen we de individuele testen en kunnen we zien of de spelers hun individueel programma goed uitgevoerd hebben en of onze oefenvormen rendement halen."

  "Vertonghen is heel ad rem, dat is wel een lastig baasje"

  Hoe voelt het om terug in de voetbalwereld te komen? "Zelf was ik geen topper, maar ik ken het wereldje wel. Ik merk nu dat ik het toch gemist had. Het is heerlijk om in zo'n professioneel kader te mogen werken. Ik kan alleen maar genieten", straalt Gerets, die als zoon van Eric Gerets beseft dat zijn achternaam heel wat met zich meebrengt.

   

  "Al heeft de huidige generatie ook al waanzinnige resultaten neergezet. Mijn vader kennende zal hij het zeker leuk vinden dat deze jongens nu schitteren."

   

  Eric Gerets heeft wél een EK-finale op zijn palmares. "Ik probeer ze wel eens wat te jennen, maar deze jongens kunnen ook wel wat op tafel leggen, dus ik moet wel opletten met wat ik zeg", lacht Johan Gerets.

   

  "Zo is Jan Vertonghen wel een lastig baasje om mee te communiceren. Hij is me altijd een stap voor en heel ad rem in zijn antwoorden. Daar zal ik mijn werk nog mee hebben. Of hij een type Gerets is? Sowieso! (lacht)"