Noor wint WK halve triatlon in Nice, Aernouts eindigt als 6e

  Het podium in Nice.

  Gustav Iden is in Nice wereldkampioen Ironman 70.3 geworden. De 23-jarige Noor haalde het voor de Brit Alistair Brownlee en de Amerikaan Rodolphe von Berg. Bart Aernouts was de beste Belg op de zesde plaats.

  Iden legde de 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen af in 3u55'19". De Noor maakte het verschil in de loopproef. Na 5 kilometer liet hij tweevoudig olympisch kampioen Brownlee achter.

   

  De Brit finishte op 2'43" en werd net als vorig jaar tweede, toen na de Duitser Jan Frodeno. Von Berg vervolledigde het podium op 4'09".

   

  Van de drie Belgische profs aan de start tekende Aernouts in Zuid-Frankrijk voor het beste resultaat, als 6e op 8'38" van Iden. De nummer 2 van het WK Ironman 2018 in Hawaï kwam pas als 44e uit het water, op bijna 4 minuten van de leiders.

   

  Aernouts snelde in de fietsproef heel wat concurrenten voorbij, waarna hij in de halve marathon nog 4 plaatsen opschoof.     

   

  Frederik Van Lierde beleefde een mindere dag en finishte als 29e op 22'46" van Iden. Pieter Heemeryck, vorig jaar 5e in het WK 70.3, staakte de strijd tijdens het lopen. Hij was op dat moment 24e.     

   

  Bij de vrouwen ging de zege dit weekend voor de vijfde keer naar de Zwitserse Daniela Ryf (in 4u23'04").

  Tweets:

  Winnaar Iden reed met een gewone fiets:

  Sporza-reporter ter plaatse:

  Aernouts: "Best tevreden"

  "'Ik ben best tevreden met mijn 6e plaats", zegt Bart Aernouts. "Ik heb vooral heel goed gefietst. In het lopen was ik in het begin niet zo fris, maar uiteindelijk heb ik toch nog wat terrein kunnen goedmaken."

   

  "Over enkele weken is de belangrijkste afspraak van het jaar: de Ironman van Hawaï. Deze prestatie is goed voor mijn vertrouwen. Ik heb me zeker niet belachelijk gemaakt."

  Aankomst van Aernouts:

  Video-interview met Aernouts:

  Van Lierde: "Wist snel dat het niks zou worden"

  "Het zwemmen viel nog mee, maar in het fietsen voelde ik al snel dat er weinig kracht op zat. Ik had meteen begrepen dat het niets zou worden", zegt Frederik Van Lierde, die 29e werd.

   

  "Ik zat constant tegen mijn limiet aan, alsof ik niet dieper kon. Ik heb twee maanden geen competitie gedaan, misschien ligt het daar aan. Ik had gehoopt op een goeie dag om in de buurt van de top 10 te komen, maar dat is niet gelukt. Dat is sport."

  Video-interview met Van Lierde: