"Ik heb liever een coach die zegt waar het op staat, dan één die mij aan het lijntje houdt"

  Sven Kums kan bij AA Gent weer glimlachen.

  Sven Kums (31) paste bij Anderlecht niet meer in de plannen van Vincent Kompany. AA Gent, de club waarmee Kums kampioen speelde in 2015, bood een uitweg met een uitleenbeurt tot het einde van het seizoen. Kums is blij dat hij weer kan spelen. "Maar ik moet mijn plaats in de ploeg wel verdienen."

  "Kompany is altijd eerlijk geweest"

  Kums, de Gouden Schoen van 2015,  werd bij de competitiestart gepasseerd door Vincent Kompany. Dat moet pijn gedaan hebben? "Het zijn natuurlijk zware maanden geweest, want elke voetballer wil spelen", bekende Kums vandaag tijdens een persmoment in Oostakker.

   

  "Elke voetballer maakt zo'n periode mee in zijn carrière. Ik heb van Kompany een uitleg gekregen en ik heb respect voor zijn keuze. Hij is altijd heel eerlijk geweest en ik verwijt hem dan ook niets. Ik heb liever iemand als coach die direct is en zegt waar het op staat, dan iemand die mij aan het lijntje houdt."

   

  "Het is niet de bedoeling om er in detail op in te gaan. Het is de keuze van de trainer en die denkt in functie van de ploeg. Ik ben nu weer bij AA Gent en wil me volledig op deze club concentreren", sluit Kums het hoofdstuk af.

  Ik heb van Kompany een uitleg gekregen en ik heb respect voor zijn keuze. Hij is altijd heel eerlijk geweest en ik verwijt hem dan ook niets.

  "Ik zal me moeten bewijzen"

  Kums werd in 2015 kampioen met AA Gent en schreef ook in de Champions League een mooi verhaal onder Hein Vanhaezebrouck. Voelt hij extra druk door zijn verleden bij AA Gent? "Neen, zeker niet. Ik zal me net als alle andere spelers moeten bewijzen. Ik ken de club, een aantal spelers en de stafleden, maar ik zal het zelf moeten doen op het veld."

   

  "Ik heb hier uiteraard een mooie periode gehad en ben hier altijd graag geweest. Lang heb ik dan ook niet moeten twijfelen na de overeenkomst tussen de clubs. Het was een gemakkelijke beslissing om terug te keren naar AA Gent."

   

  Hoe ziet Kums zijn rol onder trainer Jess Thorup. "Ik moet nog met de coach praten. Wat mijn rol zal zijn, zal de komende weken duidelijk worden. Ik kan meerdere posities aan op het middenveld, maar ik zal me moeten bewijzen."

   

  "Vadis Odjidja is de aanvoerder van deze club en de belangrijkste speler op het middenveld. Ik zie niet in waarom dat overhoop zou gegooid moeten worden. Ik moet mijn plaats in de ploeg verdienen."

  Wat mijn rol zal zijn, zal de komende weken duidelijk worden. Ik kan meerdere posities aan op het middenveld, maar ik zal me moeten bewijzen.

  "We mogen ambitieus zijn"

  Is Kums nog ver verwijderd van zijn beste niveau? "Gelukkig heb ik kunnen meetrainen in de voorbereiding. Ik voel me goed en heb geen kwaaltjes of blessures. Uiteraard mis ik wel wat wedstrijdritme. Veel wedstrijden op niveau heb ik dit seizoen nog niet gespeeld."

   

  "Als voetballer wil je uiteraard spelen. Ik ben dan ook blij dat er met AA Gent nog een oplossing uit de bus is gekomen. Het was een opluchting voor mij dat alles zo snel rond was."

   

  Hoe ambitieus mag dit AA Gent zijn nu Kums erbij is gekomen? "Het is vroeg om dat te zeggen. Ik moet iedereen beter leren kennen. Van het kampioenenjaar zijn enkel Dejaegere, Depoitre en Asare hier nog. Maar ik heb het gevoel dat er veel kwaliteit in deze groep zit. We mogen ambitieus zijn", concludeert Kums, die dit seizoen niet tegen Anderlecht mag spelen.

   

  "Dat is uiteraard vervelend. Daardoor mis ik misschien wel vier wedstrijden. Maar goed, het is nu zo. Het is een beslissing tussen de twee ploegen."

  Van het kampioenenjaar zijn enkel Dejaegere, Depoitre en Asare hier nog. Maar ik heb het gevoel dat er veel kwaliteit in deze groep zit. We mogen ambitieus zijn.