Nieuwe handsbalregel onder vuur: "Maar we gaan hem niet aanpassen"

  Gabriel Jesus

  Gabriel Jesus begrijpt niet waarom zijn doelpunt wordt afgekeurd.

  Er steekt steeds meer onbegrip de kop op over de nieuwe regels voor hands in het strafschopgebied. De afgekeurde goal van Gabriel Jesus in Manchester City-Tottenham was voor velen de druppel. Toch wil regelmaker IFAB van geen wijken weten. "Het is meer een probleem van aanvaarding en communicatie", klinkt het.

  Telkens als de aanvallende partij de bal met de arm raakt in het strafschopgebied moet de scheidsrechter affluiten, onvrijwillig of niet. Dat is de nieuwe regel die het IFAB (International Football Association Board) sinds 1 juni heeft ingevoerd. Maar na het afgekeurde doelpunt van Gabriel Jesus, wegens hands van Laporte, ligt die regel onder vuur.

   

  City-coach Pep Guardiola deed achteraf uitgebreid zijn beklag, ook al omdat Tottenham enkele maanden eerder met de oude regel wél profiteerde van hands van Llorente in het CL-duel met City. Ondanks de felle kritiek zijn ze bij het IFAB niet van plan nu al hun kar te keren.

   

  "De regel is behoorlijk transparant", zegt IFAB-woordvoerder Lukas Brud. "Het is meer een probleem van aanvaarding en communicatie dan dat we nu plots gaan zeggen: "Oh, we moeten meteen in actie schieten en de dingen veranderen.""

   

  "We houden voortdurend de vinger aan de pols van wat er leeft in het voetbal. Als we het gevoel hebben dat iets herbekeken moet worden, dan zetten we dat natuurlijk op de agenda en bespreken we dat in de verschillende organen van het IFAB."

  Extra Time over het afgekeurde doelpunt van Jesus