• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Engelsen zullen zich Lukaku niet herinneren als een van de allerbeste spitsen"

  Romelu Lukaku

  "Het afscheid van Romelu Lukaku bij Manchester United is er eentje in mineur."

  Romelu Lukaku heeft zijn zin gekregen met een vertrek bij Manchester United en een transfer naar Inter. "Zijn statistieken in Engeland zijn geweldig, maar de evaluatie van de gespecialiseerde Engelse pers zal niet positief zijn", denkt Peter Vandenbempt.

  Onder zachte dwang werd Romelu Lukaku de voorbije weken naar de uitgang geduwd bij Manchester United. Het Inter van coach Antonio Conte gooide de Rode Duivel een reddingsboei. "Hij zat in een onmogelijke positie bij Manchester United, waar hij niet meer gewenst was. Hij hoefde zelfs niet meer te komen trainen", weet Peter Vandenbempt.

   

  "De voorbije dagen was het toch een beetje armworstelen. We zagen hem een beetje provocerend trainen bij de jeugd van Anderlecht. Hij zat wat gevangen in een soort gouden kooi, nadat de coach van Man.United aangegeven had dat hij geen beroep meer zou doen op Lukaku."

   

  "Het was voor Lukaku onmogelijk geworden om nog te blijven. Hij wilde absoluut weg, graag naar Conte. Zijn transfer naar Inter is een grote bevrijding, maar de manier waarop het gelopen is - ook met een aantal ongelukkige posts van Lukaku - is toch niet zo best geweest. Het afscheid is er eentje in mineur."

  Romelu Lukaku dook deze week op in Anderlecht.

  Romelu Lukaku dook deze week op in Anderlecht.

  "Engelse pers zal niet positief zijn"

  Romelu Lukaku trok destijds naar Engeland met de ambitie om een van de allergrootste spitsen aller tijden te worden in de Premier League. "Ik denk dat de evaluatie van de gespecialiseerde Engelse media niet positief zal zijn", zegt Vandenbempt.

   

  "Als je naar zijn statistieken kijkt, kun je alleen maar zeggen dat hij het geweldig gedaan heeft: 113 doelpunten en 42 assists in 250 wedstrijden, daarmee staat hij in de top 20 van de topschutters aller tijden in de Premier League."

   

  "Maar ze zullen zeggen dat hij vooral doelpunten gemaakt heeft tegen de kleinere ploegen. Dat was een verwijt bij Manchester United. Hij zal in Engeland niet herinnerd worden als een van de grootste spitsen aller tijden, wat hij wel graag gehad had. Wat dat betreft, is het een ontgoocheling geweest. Maar zeggen dat hij het niet gemaakt heeft in de Premier League, dat vind ik dan ook weer te streng."

  Romelu Lukaku

  Romelu Lukaku

  "Manchester United was geen club voor Romelu Lukaku"

  Bij Manchester United kon Lukaku zijn transfersom van 85 miljoen euro maar moeilijk rechtvaardigen. "Uiteindelijk heeft hij het daar niet kunnen waarmaken", stelt Peter Vandenbempt vast. "Achteraf moet je zeggen dat het geen club voor hem was."

   

  "Hij kwam er ook op het slechtst denkbare moment, in een club die al jaren in een soort existentiële crisis verkeert. Mourinho wilde hem graag en speelde in principe wel het soort voetbal dat Lukaku past, maar toch vanuit een soort defensieve organisatie, waardoor Lukaku vaak op een eiland stond."

   

  "Hij past eigenlijk ook niet echt bij het DNA van Man.United. Dat is een club waar ze houden van heel leuke en goed spelende voetballers. Stilisten zoals Cristiano Ronaldo, Eric Cantona of lang geleden George Best. Zelfs Rooney, die wat bonkiger was, maar toch ook een uitstekende techniek had."

   

  "Lukaku deed het goed bij West Bromwich en later ook bij Everton, maar in die 8 jaar Premier League heeft hij geen enkele trofee gewonnen. Wat dat betreft, heeft hij zijn droom niet gerealiseerd."

  José Mourinho (l) haalde Romelu Lukaku naar Manchester United.

  José Mourinho (l) haalde Romelu Lukaku naar Manchester United.