• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Tuchel is geen grote fan van Meunier, maar toch zal hij veel spelen"

  De Ligue 1 gaat vrijdag van start.

  De Ligue 1 gaat vrijdag van start.

  Met een topper tussen Monaco en Lyon wordt vrijdagavond de Ligue 1 weer op gang getrapt. Krijgen we opnieuw een competitie op twee snelheden of zijn er teams die PSG naar de kroon kunnen steken? Voetbalcommentator en Ligue 1-kenner Sirik Geffray blikt vooruit.

  De vooruitblik van Sirik Geffray in een notendop:

  • PSG is de titelfavoriet.
  • Basisplaats voor Meunier is geen zekerheid.
  • Uitkijken naar Aouar en Dembélé bij Lyon.
  • Cultspits Benedetto kan de man worden die Marseille zocht.
  • Chadli zal weinig spelen bij Monaco.

  "PSG is de favoriet, met of zonder Neymar"

  "PSG is sowieso de titelfavoriet", trapt Sirik Geffray een open deur in. "Ze hebben de spelers gekocht die trainer Tuchel wou en die nodig waren voor het evenwicht in de ploeg. De Duitser heeft de transfers gekregen die hij wou. Voor hem zijn er nu geen excuses meer. Hij zal nu echt moeten presteren."

   

  De figuur Neymar blijft wel voor beroering zorgen bij PSG. "Maar dat is momenteel toch vooral in de pers het geval. Binnen de club lijkt me dat niet erg te spelen. Neymar wil nog altijd weg, maar zolang er geen bod is, is er geen zaak-Neymar, vindt de club."

   

  "In de voorbereiding heeft hij niet gespeeld. Bij een goed bod zullen ze het niet erg vinden dat hij vertrekt. Ze beseffen stilaan dat de fantastische voetballer Neymar misschien niet meer opweegt tegen alles wat er rondhangt. Elke ploeg kan een Neymar in topvorm gebruiken, maar ook zonder hem is PSG de grote favoriet."

  Tuchel is niet de grootste fan van Thomas Meunier. De Belg is niet zeker van een basisplaats.

  Sirik Geffray

  Komen er meer kansen voor Thomas Meunier nu Dani Alves vertrokken is? "Meunier is heel populair in de club, maar Tuchel is niet de grootste fan van hem. De Belg is niet zeker van een basisplaats. Het is wel een voordeel voor Meunier dat hij de enige zuivere rechtsachter is in de selectie."

   

  "Er is concurrentie van centrale verdedigers Kehrer en Diallo, die ook op rechts uit de voeten kunnen. Van die drie is Meunier wel de beste voetballer op de flank. Ik verwacht dat hij veel zal spelen. Zeker in de Ligue 1 is hij een goeie optie met zijn aanvallende impulsen. Maar mogelijk komt hij in de Champions League wat minder aan de bak", verwacht Geffray.

  Belangrijkste transfers PSG
  IN
  Abdou Diallo (Fra) Dortmund 32 miljoen euro
  Idrissa Gueye (Sen) Everton 30 miljoen euro
  Pablo Sarabia (Spa) Sevilla 18 miljoen euro
  Ander Herrera (Spa) Manchester United gratis
  UIT
  Adrien Rabiot (Fra) Juventus gratis
  Dani Alves (Bra) São Paulo gratis
  Gianluigi Buffon (Ita) Juventus gratis

  "Heel benieuwd naar Sylvinho als Lyon-coach"

  Is er een club die het autoritaire PSG het vuur aan de schenen kan leggen? "Dat is de grote vraag die iedereen zich stelt", weet Geffray. "De concurrerende teams hebben allemaal een soort facelift ondergaan deze zomer. Op dit moment is het afwachten wat dat zal geven."

   

  "Ik ben heel benieuwd hoe Lyon het zal doen. Ze hebben 3 basisspelers voor veel geld verkocht, maar investeerden zelf ook goed. De jonge Deen Joachim Andersen moet naast Jason Denayer de leider van de defensie worden. Dat was vorig seizoen een pijnpunt. Van hem wordt dan ook veel verwacht."

   

  Met Sylvinho heeft Lyon ook een nieuwe trainer. "Hij was de coming man van het Braziliaanse trainersgild, als assistent van bondscoach Tite en coach van de Braziliaanse beloften. Hij staat hoog aangeschreven en wil heel aanvallend spelen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe hij zal presteren."

  Houssem Aouar is een onwaarschijnlijk goeie voetballer en Moussa Dembélé is het type spits waar veel ploegen naar op zoek zijn.

  Sirik Geffray over de nieuwe sterren van Lyon

  "Ik denk dat Lyon nog wel iets zal proberen op de transfermarkt, al is het geen club die zotte dingen doet. Ze zijn rijk geworden als opleidingsclub. Ook dit jaar zijn er weer twee talenten doorgeschoven naar de A-kern waar heel veel van verwacht wordt: Thomas Titouan (17) en Rayan Cherki (15). Ook Houssem Aouar (21) is een onwaarschijnlijk goeie voetballer. Hij zal nu moeten bevestigen dat hij een heel seizoen lang top kan zijn."

   

  "Dé factor bij Lyon wordt wellicht Moussa Dembélé. De jonge Franse spits is vorig seizoen doorgebroken en heeft zijn status bevestigd op het EK voor beloften. Hij is het type spits waar veel ploegen naar op zoek zijn. Samen met Aouar is hij misschien wel de volgende in het rijtje die zal vertrekken naar een topclub. Lyon slaagt er bovendien ook vaak in om zijn spelers op het juiste moment te laten gaan."

  Belangrijkste transfers Lyon
  IN
  Joachim Andersen (Den) Sampdoria 24 miljoen euro
  Thiago Mendes (Bra) Rijsel 22 miljoen euro
  Youssouf Koné (Mal) Rijsel 9 miljoen euro
  Jean Lucas (Bra) Flamengo 8 miljoen euro
  UIT
  Tanguy Ndombélé (Fra) Tottenham 60 miljoen euro
  Ferland Mendy (Fra) Real Madrid 48 miljoen euro
  Nabil Fekir (Fra) Betis 19,75 miljoen euro

  "Weinig speelkansen voor Chadli bij Monaco"

  Vorig jaar was Rijsel - weliswaar op respectabele afstand - de dichtste belager van PSG. "Ze hebben voor enorm veel geld verkocht, maar spendeerden ook zo'n 70 miljoen euro aan nieuwkomers. Zo betaalden ze onder meer 12 miljoen euro voor Osimhen van Charleroi. Gaat hij de lijn van vorig jaar doortrekken? Daar kijk ik wel naar uit", zegt Sirik Geffray.

   

  "Vorig jaar werd er alleen maar gesproken over Pépé, die nu voor 80 miljoen naar Arsenal verkast is. Maar hij werd ook wel goed omringd, met onder anderen Bamba en Ikoné. Ik ben erg benieuwd hoe zij het nu zullen doen en of ze kunnen doorgroeien naar een hoger niveau."

   

  "Marseille is op dit moment een onbekende factor. Ze hebben niemand verkocht en met Dario Benedetto haalden ze de cultspits van Boca Juniors in huis. Die lijkt me wel te passen bij Marseille, waar ze al 3 jaar speurden naar een aanvaller. Ook al is de Argentijn al 29, hij zou wel eens de spits kunnen zijn die Marseille zocht."

   

  "Monaco? Zij zijn voor de zoveelste keer aan het vernieuwen. Ze zijn nog totaal niet klaar met de mercato en ik verwacht dat ze in augustus nog wel wat zullen halen. Voor Nacer Chadli zie ik weinig speelkansen. Coach Jardim wou hem vorige zomer al niet en is geen fan van de Belg. Het wordt afwachten hoe het daar zal evolueren."

  Nacer Chadli (r) lijkt op een zijspoor te zitten bij Monaco.

  Nacer Chadli (r) lijkt op een zijspoor te zitten bij Monaco.