• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  België is een wereldkampioen rijker: de Belgian Bastards winnen het WK kubb

  Deze Belgian Bastards hebben elke match op het WK gewonnen.

  Deze Belgian Bastards hebben elke match op het WK gewonnen.

  Afgelopen weekend vond in Zweden de 25e editie van het wereldkampioenschap kubb plaats. Een Belgische ploeg heeft daar zijn beste beentje voorgezet en het toernooi met vlag en wimpel gewonnen.

  De naam van het Belgische team dat het goud (voor de eerste keer in de geschiedenis) mee naar huis neemt, is "de Belgian Bastards".

   

  De Belgian Bastards wonnen elke wedstrijd die ze speelden op het WK en daarbij schakelden ze onderweg enkele kleppers uit.

   

  "Het WK bestond uit twee dagen", zegt Jan Boogemans, lid van de Belgian Bastards.

   

  "Vrijdag begon het toernooi met 120 ploegen, waarvan er 32 doorstootten naar de tweede dag. 32 ploegen waren rechtstreeks voor die tweede dag geplaatst."

   

  "Zaterdag werd er gespeeld met 16 poules van 4 teams, waarvan de top 2 doorging naar de volgende ronde. Vanaf dan waren het matchen met rechtstreekse uitschakeling."

   

  "Zelf hebben wij al onze wedstrijden gewonnen. We versloegen onder meer de drievoudige wereldkampioen én de wereldkampioen van twee jaar geleden. We lieten maar twee sets liggen (ter info: in elke wedstrijd wordt naar een best-of-3 gespeeld, red)."

  "Heel complementair team"

  Wat maakt de Belgian Bastards zo goed? "We zijn een heel complementair team."

   

  "Ieder heeft zijn specialiteit: we hebben iemand die goed de blokken goed kan inwerpen, iemand die goed 8 meter-blokken kan omverwerpen, iemand die goed 4 meter-blokken kan omverwerpen, ..."

   

  "We hebben allemaal samen 40 jaar ervaring in deze sport. De meesten zijn al 10 jaar aan het kubben. Zo beschikken we over heel wat internationale ervaring en kunnen we de sterktes en zwaktes van andere ploegen goed inschatten."

   

  "Daarnaast: we komen heel goed overeen, de sfeer is altijd positief. We breken elkaar nooit af, maar moedigen elkaar aan."

   

  "De aanmoedigingen van onze fans thuis hebben ons ook hard geholpen, net als de steun van de tweede Belgische ploeg - "Wasted Potential", dat sneuvelde in de 1/16e finales - die hier aanwezig was."

  "Trofee en zo'n 900 euro"

  Het WK vond plaats in Zweden. Boogemans: "We zijn met de auto naar hier gekomen en hebben nog een boot moeten nemen, omdat het WK op het eiland Gotland gespeeld werd."

   

  "In totaal een trip van 1.500 kilometer die we uiteraard zelf moeten bekostigen. Het was een moeilijke locatie om te bereiken vanuit België, maar wel een heel mooie."

   

  "Aan onze wereldtitel houden we een trofee en 9.000 Zweedse kronen prijzengeld over. Dat is omgerekend zo'n 900 euro. En als we volgend jaar onze titel verdedigen, hoeven we het inschrijvingsgeld van 100 euro niet te betalen."

   

  Boogemans blijft nog enkele dagen in Zweden. "We zijn hier nog met 3 van de 6 teamleden, allemaal jongens uit de streek van Heist-op-den-Berg en eentje van Affligem (naast Jan Boogemans ook Koen Mertens, Kim Wallaert, Aster De Meersman, Kim Heremans en Hans Hoegaerts) . Met 3 man maken we momenteel nog een kanotrip."

  Actiebeelden van het WK met de Belgian Bastards:

  Reacties van de winnaars en ceremonie:

  Kubb, hoe speel je dat?