• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vande Broek: "Olympisch kwalificatietoernooi was geen doel, we bouwen richting EK"

  Gert Vande Broek

  Vande Broek kon met de Tigers enkel winnen tegen Kenia.

  De Yellow Tigers hebben het olympisch kwalificatietoernooi in Italië afgesloten met een positieve noot. Bondscoach Gert Vande Broek is na drie wedstrijden niet ontevreden over zijn speelsters. "Mijn ploeg is goed omgegaan met de twee nederlagen." 

  "Spelen zijn moeilijk voor Europees land"

  De Yellow Tigers waren gisteren duidelijk een maatje te groot voor Kenia. Na twee zware nederlagen tegen Nederland en Italië was het een deugddoende zege. "De wedstrijden zijn wel niet met elkaar te vergelijken", zegt bondscoach Gert Vande Broek.

   

  "Tegen Italië speelden we tegen het beste land ter wereld, Kenia is veel zwakker. Ik onthoud vooral dat mijn speelsters de opdrachten heel goed hebben uitgevoerd. De goede punten van mijn team komen stilaan tot uiting. Dat heeft ook wat tijd nodig."

   

  "Ik ben vooral tevreden met de manier waarop deze ploeg is omgegaan met de twee nederlagen. Het is een ploeg met veel veerkracht en heel veel wil om te werken. Dat is belangrijk voor mij als coach."

   

  De Tigers wonnen dan wel van Kenia, toch is de kans groot dat het Afrikaanse land er wel bij is op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. "Dat is het continentaal systeem. Ik begrijp het IOC dat ze van elk continent minstens één land willen."

   

  "Dat is ook in lijn met de olympische gedachte. Ik kan daar dan ook mee leven. Als Europees land is het gewoon heel moeilijk om je te plaatsen voor de Spelen."

  Ik ben vooral tevreden met de manier waarop deze ploeg is omgegaan met de twee nederlagen. Het is een ploeg met veel veerkracht en heel veel wil om te werken.

  Gert Vande Broek

  "Stelselmatig proberen te verbeteren"

  Hoe blikt Vande Broek terug op de driedaagse in Italië? "Mijn analyse komt overeen met mijn prognose. We hebben van dit olympisch kwalificatietoernooi ook geen doel gemaakt. We bouwen richting het EK van later dit jaar en hebben dan ook gekozen voor een langere recuperatieperiode."

   

  "Deze meisjes hebben zich 5 weken lang volledig gegeven in de Nations League (waarin België een paar keer kon stunten tegen een topland, red). We hebben in dit toernooi te weinig in onze comfortzone gespeeld. Een aantal dingen, zoals onze service, lukten niet."

   

  Toch ziet Vande Broek progressie. "Het gaat stelselmatig beter. Wedstrijden zoals tegen Kenia hebben we nodig. Daarom denk ik ook dat het goed is dat we komend weekend drie keer spelen tegen Slovakije."

   

  "Op die manier moeten we ons spel stelselmatig proberen te verbeteren. Ik hoop dat we daarna klaar zijn voor de moeilijke opener van het EK tegen Oekraïne." 

   

  De Yellow Tigers spelen op het EK tegen Oekraïne, Slovenië, Italië, Portugal en Polen. De groepswedstrijden van de Belgen worden gespeeld in Lodz in Polen.

  We hebben in dit toernooi te weinig in onze comfortzone gespeeld. Een aantal dingen, zoals onze service, lukten niet.

  Gert Vande Broek

  De babbel van Marc Willems met Gert Vande Broek: