"Een vrouwelijke scheidsrechter kan de emoties op het veld beter aanvoelen"

  Frappart wordt de eerste vrouw die de Europese Supercup fluit.

  Stéphanie Frappart wordt op 14 augustus de eerste vrouwelijke scheidsrechter die de Europese Supercup mag fluiten. Zet die beslissing van de UEFA ook in de rest van de wereld iets in beweging? "Er is in België nog werk aan de winkel. Een vrouwelijke scheidsrechter in 1A zou al super zijn", vertelt Stéphanie Forde, operationeel directeur van de Belgische scheidsrechters.

  Forde is naast een belangrijk figuur in de Belgische arbitrage ook ervaringsdeskundige. Ze schopte het als assistent-scheidsrechter tot in 1B. Kunnen vrouwelijke scheidsrechters iets extra op het veld brengen in vergelijking met hun mannelijke collega's? "Ik denk dat vrouwen de emoties op het veld beter aanvoelen. Ze kunnen de frustraties van de spelers op een andere manier kalmeren. Er is meer begrip."

   

  En de nadelen? Hebben ze voldoende gezag? "Ik denk niet dat dat een probleem is. Op dat niveau hebben scheidsrechters de nodige kwaliteiten. Persoonlijkheid is het belangrijkste. Iedere scheidsrechter moet op het moment dat de potjes overkoken rustig blijven. Ook met opmerkingen van het publiek valt het wel mee trouwens. Je krijgt de klassieke verwijten, maar niet meer dan de mannen, denk ik."

   

  Hoe belangrijk is deze stap van Frappart? "Het is enorm. Het vrouwenvoetbal evolueert in een razendsnel tempo en de arbitrage loopt niet ver achter. Dat gaat echt hand in hand. Ik hoop dat dit een trendbreuk is, maar het zal langzaam gaan. In België is er bijvoorbeeld nog veel werk aan de winkel. Een vrouwelijke scheidsrechter in 1A zou al super zijn. We hopen dat het ooit lukt en geloven in de toekomst."

  Stéphanie Forde is operationeel directeur van de Belgische scheidsrechters.