• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Geen Belgen en geen toppers in Lommel: "Maar publieke belangstelling is groot"

  Clément Desalle zal niet rijden in Lommel.

  Lommel is dit weekend het centrum van de motorcrosswereld. De Grote Prijs moet het zonder toppers Antonio Cairoli en Jeffrey Herlings doen en ook Belgische kanshebbers zijn er niet. "Maar de sport blijft populair."

  "Motorcross is een prachtge mix van topsport, spanning en spektakel", maakt Joël Smets (KTM) nog wat reclame voor zijn sport. "De sport blijft populair, dat is goed nieuws. Er waren tijden dat er meer GP's in de buurt waren, nu heb je enkel nog Valkenswaard en Lommel. Wie een Grote Prijs wil zien, moet dus naar hier komen."

   

  "Het is wel wat jammer dat het van Belgische en Nederlandse kant op dit moment tegenvalt. Clément Desalle was goed bezig, maar hij is geblesseerd uitgevallen. Jeremy Van Horebeek is kunnen blijven rijden, maar sukkelde ook met wat kleinere blessures. Ik verwacht dat hij 200 procent gemotiveerd zal zijn dit weekend. Van Nederlandse kant rijdt Jeffrey Herlings niet. Dat zal wat mensen tegenhouden om te komen, maar Glenn Coldenhoff is er ook nog."

   

  "In de MX2 hebben we wel een groot Belgisch talent: Jago Geerts. Hij zal hier strijden voor de zege in zijn klasse. Hij heeft alle ingrediënten om een grote rijder te worden. Dit is zijn eerste jaar als prof. Hij heeft eerst zijn school afgemaakt. Hij blijft progressie maken. Hij staat nu 3e in het WK en we denken dat het nog beter kan."

   

  Voor Smets is het uitvallen van Herlings en Antonio Cairoli natuurlijk dubbel zo zuur. De twee wereldkampioenen uit zijn KTM-team liggen in de lappenmand. "Dat is niet plezant. Het maakt deel uit van de sport, maar de afgelopen jaren hebben we zoveel gewonnen dat het leek of ons team immuun was voor blessures." Nu rijdt Gajser solo naar de titel. "Dat is verdiend. Hij was de enige die de afgelopen jaren in de buurt kon komen van Jeffrey en Cairoli. Het is zonder die twee moeilijk in te schatten, maar ik denk dat hij sterker is geworden."

   

  En volgend jaar? "Cairoli doet er nog een jaartje bij. En Herlings ook natuurlijk. We hebben ook een topper in de MX2 met Jorge Prado. Als hij wereldkampioen wordt, moet hij dan ook de overstap maken. We zullen heel sterk vertegenwoordigd zijn."

  "We gaan nog zeker 3 jaar voort, het team is heel gemotiveerd"

  Johan Boonen nam de organisatie van de GP over van Eric Geboers. "We hadden inderdaad veel schrik dat het zonder Belgen en toppers een magere editie zou worden. De ticketverkoop leek ook tegen te vallen in het begin, maar nu zitten we weer op het niveau van vorig jaar. De belangstelling is groot. Het weer is super en het circuit is goed."

   

  Is ook de toekomst verzekerd? "Wij gaan na dit jaar nog zeker 3 jaar voort. Het team wil de 20 jaar halen, dus dan moeten er nog 10 edities bij. Het zijn jonge, gemotiveerde mensen. Zij willen ervoor gaan."