• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Geëmotioneerde Bernal: "Ik kan niet beschrijven wat ik nu voel, hier droomde ik van"

  Bernal ging voluit zijn kans op de Col de l'Iseran.

  Winnen in Tignes zat er door de weersomstandigheden niet in voor Egan Bernal, maar de Colombiaan houdt wél de gele trui over aan z'n aanvalslust in de 2e Alpenrit. En dat zorgde voor heel wat emoties bij de Ineos-renner. "Ik hoop dat ik het geel kan houden tot in Parijs."

  Geen ritwinnaar in de geneutraliseerde 19e rit, maar Egan Bernal had toch redenen om te glunderen. Zijn snedige demarrage op de Col de l'Iseran leverde hem de gele trui op, want de tijden op de top werden gehanteerd voor het klassement. 

   

  "Ik kan niet beschrijven wat ik op dit moment voel. Het zijn veel emoties, ik ben supergelukkig. Het is echt ongelooflijk. Ik kan alleen maar zeggen dat ik zin heb om te huilen. Dit is iets waarvan ik droomde", zegt de geëmotioneerde Bernal.

  "Maar morgen wacht er nog een bijzonder zware etappe. We zullen hard moeten werken met de ploeg om de gele trui vast te houden. Ik hoop dat het ons lukt, we hebben de Tour nog niet gewonnen. Ik wil de trui houden tot in Parijs, want ik zou de eerste Colombiaanse Tourwinnaar zijn."

   

  De neutralisatie van de rit kwam als een verrassing voor Bernal. "We gingen voluit in de afdaling. Ik wou niet stoppen, ik wist niet wat er aan de hand was. Toen ze mij vertelden dat ik de gele trui had, kon ik het niet geloven. De wedstrijd kon niet voortgezet worden, maar op dat moment begrepen wij niet wat er gebeurde."

  Bernal tot tranen toe bewogen

  Froome: "Zo trots op Bernal"

  Chris Froome moet de Tour noodgedwongen vanuit z'n zetel volgen na z'n zware valpartij, maar dat maakt de vreugde om de gele trui voor z'n Ineos-ploegmaat Bernal er niet minder om. In een tweet feliciteerde de viervoudige Tourwinnaar Bernal met het veroveren van het geel in de 2e Alpenrit.

   

  "Wat een moment voor Egan Bernal, zijn familie en Colombia. "Het was nooit de vraag of hij de gele trui zou dragen, maar wanneer. Ik ben zo trots op hem en natuurlijk ook op het knappe werk van de ploeg."