• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Met alle boeiende spelers die er zijn bijgekomen, kijk ik uit naar het nieuwe seizoen"

  Voetbalcommentator en analist Peter Vandenbempt is klaar voor het nieuwe seizoen. Na een deugddoende vakantie kijkt hij met veel goesting uit naar de start van de competitie.

  "Het wordt een zéér boeiende strijd"

  "Kijk, onze clubs zijn slagkrachtiger geworden en kunnen nieuwe spelers binnenhalen. Het is jammer natuurlijk als je bekijkt wie er allemaal vertrokken is. Daar kan je bijna een heel elftal mee maken. Maar als je ziet welke boeiende spelers er zijn bijgekomen, dan kijk ik vol verwachting uit naar het nieuwe seizoen."

   

  "Hoe gaat Clement het doen bij Brugge? Hoe gaat Genk reageren in het post-titeljaar met Mazzu? Kompany natuurlijk! Het verhaal van deze zomerperiode. Standard, daar verwacht ik veel van en ook van Gent. Dus, ik denk dat het een zeer boeiende strijd wordt."

  Clement, Mazzu, Kompany en Preud'homme klaar voor een spannend seizoen

  Clement, Mazzu, Kompany en Preud'homme klaar voor een spannend seizoen

  Wereld stond nog op zijn kop na 10 miljoen voor Stanciu

  Waar vroeger meer de nadruk lag op Nederland als kweekvijver voor talent, is dat deels verschoven naar België volgens Peter Vandenbempt: "Het is begonnen met de Rode Duivels. Iedereen denkt nu: "Het komt uit België dus moet het goed zijn, want de Rode Duivels zijn geweldig." Dat is een simplistische redenering, want zo werkt het natuurlijk niet."

   

  "Maar je merkt wel dat spelers uit onze competitie voor veel meer geld verkocht worden. Dat heeft het positief effect dat jonge talentvolle spelers, die er anders nooit aan zouden gedacht hebben om in België te voetballen, dat nu wel doen. Ze hebben voorbeelden gezien van andere jongeren die hier enkele jaren gespeeld hebben en dan naar een grote club zijn doorgegroeid."

  Jonge talentvolle spelers, die er anders nooit aan zouden gedacht hebben om in België te voetballen, doen dat nu wel.

  "Omdat onze clubs meer televisiegeld krijgen en omdat ze zelf spelers voor meer geld kunnen verkopen, kunnen ze ook meer investeren in nieuwe spelers. Zo simpel is het."

   

  "Neem het voorbeeld van de transfer van Nicolae Stanciu naar Anderlecht enkele jaren geleden. De wereld stond op z'n kop toen Anderlecht 10 miljoen gaf aan een speler. Nu wordt er vlotjes 5, 6, 7, 8 miljoen neergelegd voor meerdere spelers. Dus wat dat betreft hebben we een duidelijke evolutie doorgemaakt. Als zowel gelouterde spelers als jonge talenten hier komen voetballen, kan onze competitie daar alleen maar beter van worden."


  Nadeel aan deze evolutie is de immer groeiende kloof tussen de top 6 en de rest: "Ik denk dat de kloof met de grote, slagkrachtige clubs, wel groter wordt. Op termijn stevenen we misschien wel af op een splitsing en dan een soort BENE-liga, die in de pijplijn zit, maar dat is een ander verhaal."

  Jong toptalent Ianis Hagi tekent bij Genk

  Jong toptalent Ianis Hagi tekent bij Genk

  "Benieuwd hoe KV Mechelen ontvangen zal worden"

  De nieuwkomer in 1A heet KV Mechelen. Peter Vandenbempt denkt niet dat het schandaal rond matchfixing dit seizoen nog een rol zal spelen: "Uiteindelijk is KV Mechelen in 1A gezet door rechters. Zij hebben een beslissing gemaakt op basis van de informatie die ze hadden en op basis van het reglement en hebben beslist dat het zo moest. Ja, dan is het zo!"

   

  "Ik ben benieuwd hoe KV Mechelen zal ontvangen worden in de stadions. Noch de supporters in de tribune, noch de spelers op het veld hebben daar iets mee te maken natuurlijk."

   

  "Zullen ze ontvangen worden als "de club die aan matchfixing heeft gedaan"? Ik weet het niet, we zullen zien. Maar, voor alle duidelijkheid: ze spelen ook de helft van hun wedstrijden thuis. Daar zullen ze er geen last van hebben.

   

  "Dat KV Mechelen een vrij moeilijk seizoen tegemoet gaat staat vast, maar dat is dan op basis van de sportieve waarde op het veld. "

  "Niet langer overtuigd dat alles werd opgekuist"

  Over het feit of zijn vertrouwen in ons voetbal nog hetzelfde is na alles wat gebeurd is, is Vandenbempt duidelijk: "Er zijn twee verschillende dingen. Je moet een onderscheid maken tussen wat op het veld gebeurt zodra de bal rolt en alles daarbuiten."

   

  "Mijn vertrouwen in alles daarbuiten,  met de makelaars en de clubs, dat is niet hersteld. In de dagen en weken na het uitbreken van het schandaal dacht ik dat het een goede zaak was voor ons voetbal dat het eens opgekuist zou worden en dat alles zuiver gebeurt."

  "Daar ben ik nu niet langer van overtuigd. Als ik zie dat iedereen opnieuw gewoon meedraait, weet ik niet of we een zoveel zuiverder en beter voetbal hebben."

   

  "Maar eens ze beginnen voetballen kijken we toch gewoon weer naar het spelletje. Het is zoals met dopingverhalen in de koers. Eens de koers begint, kijken we toch weer en is iedereen enthousiast."

  Je moet een onderscheid maken tussen wat op het veld gebeurt zodra de bal rolt en alles daarbuiten.

  Bekijk hier het volledige interview met Vandenbempt