Fiets van Martin stond nog klaar, maar zijn Tour zit er definitief op

  De fiets van Tony Martin mag definitief afgevoerd worden.

  De Tour de France van Tony Martin en Luke Rowe is voorbij. De Duitser en de Brit werden gisteren door de jury uit de Ronde van Frankrijk gezet na een incident in de slotfase van de 17e etappe. Beide ploegen gingen nog in beroep, maar die wanhoopspoging heeft niets opgeleverd.

  Tony Martin en Luke Rowe probeerden hun akkefietje na de finish nog met de mantel der liefde te bedekken, maar de UCI zag het handgemeen niet door de vingers. Tot hun eigen verbazing werden de Duitse en Britse werkmier uit de Tour gekegeld. 

   

  Beide ploegen vochten de beslissing van de VAR nog aan bij het TAS. Bij Ineos hadden ze zich wel al min of meer neergelegd bij het verdict, bij Jumbo-Visma koesterden ze nog hoop.

   

  Tony Martin trok met zijn teammaats naar de start in Embrun en zijn fiets werd ook op de volgwagen gezet, maar de Bianchi met kaderplaatje 86 bleef uiteindelijk op het dak staan.

   

  Jumbo-Visma heeft alle rechtsmiddelen uitgeput, maar vangt bot. "Ik hoopte dat ik nog een kans maakte", vertelde Martin bij het verlaten van de teambus. "Parijs was het grote doel en het einde is nu in zicht. Het is niet fijn om de Tour dan te moeten verlaten", zegt Martin, die zich nu zal voorbereiden op de Vuelta. 

  Hoe reageren de ploegleiders op het incident en de sanctie?

  • Frans Maassen (ploegleider Jumbo-Visma): "Wat Tony gedaan heeft, was niet goed. Het was niet des Tony's. Maar ze hebben elkaars hand geschud en ze zijn als maten uit elkaar gegaan. We hoopten er met een vette boete van af te komen en dat leek me fair. Maar de jury heeft anders beslist en dat moeten we accepteren. Ik was niet blij met de beelden die ik zag, maar het was in het heetst van de strijd en je beschermt je kopman voor alles. Dan gebeuren dingen die niet mooi zijn. De beelden waren niet mooi, maar je moet ook jureren volgens de geest van de wedstrijd. Dat onze Franse concurrenten zo geholpen worden? Dat doet er niet toe. De VAR was een Belg en zij doen hun werk. Ik ga er vanuit dat ze het eerlijk doen."
  • Servais Knaven (ploegleider Ineos): "Het is een incident waarvan er misschien 10 à 20 per dag gebeuren, maar die komen niet altijd in beeld. Het hoort er wel bij. Iedereen dacht dat het voorbij was, maar ze hebben voor de zwaarste straf gekozen. Dat Rowe en Martin een slecht voorbeeld voor de jeugd geven? Dan mag je ook niet afdalen op je bovenbuis, want zulke zaken neemt de jeugd over. De renners hebben hun fout erkend. Het is een hele zware beslissing."

  "Er viel geen beslissing voor 11 uur (het startuur)"

  Martin ziet het peloton vertrekken en legt een verklaring af (Duits):

  Martin druipt af: