• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boete voor duwtje aan Alaphilippe, Lefevere vecht bitsige Twitter-oorlog uit

  Alaphilippe kreeg een beetje hulp op de Galibier.

  Deceuninck-Quick Step heeft een boete van 452 euro gekregen voor een duw van een van de verzorgers in de rug van geletruidrager Julian Alaphilippe. Sommige twitteraars, waaronder Thijs Zonneveld, dachten aan een tijdstraf. Patrick Lefevere startte daarop een hevige discussie. Ook Johan Bruyneel kwam zich moeien.

  Alle heisa begon met een duw van een van de verzorgers van Deceuninck-Quick Step. Tijdens de beklimming van de Galibier moest geletruidrager Julian Alaphilippe even passen. Hij moest achtervolgen op de andere klassementsrenners en kreeg daarbij dus een beetje hulp van een van de verzorgers langs de kant.

   

  De wedstrijdjury had het ook gezien en Deceuninck - Quick Step kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor "gevaarlijk gedrag van een personeelslid van het team". Voor die uitspraak er was, werd er ook op Twitter al over het moment gediscussieerd. Volgens de Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld was een tijdstraf op zijn plaats geweest. "Als Roglic in de Giro straftijd krijgt voor duwtjes van fans, dan moet hier ook straftijd volgen." Alaphilippe zou zelfs "push" geroepen hebben naar de verzorger.

   

  Patrick Lefevere reageerde als door een bij gestoken. "Totaal niet waar, loser", klonk het erg fel. "Halve journalist. Mislukte coureur." Hij stelde Zonneveld voor om liever eens een column te schrijven over het effect van de moto's. "Of moet je mijn bril even lenen?".

   

  Veel van zijn volgers vonden de reactie van weinig klasse getuigen, maar hij kreeg wel steun uit een opmerkelijke hoek. Johan Bruyneel, ex-ploegleider van Lance Armstrong, ligt op Twitter ook regelmatig in de clinch met Zonneveld. "Loser is de perfecte omschrijving", vond hij. "Deze gefrustreerde mislukte wielrenner is enkel en alleen uit op negativiteit en sensatie."

  Het duwtje in beeld

  De Twitter-oorlog achteraf

  Alaphilippe kreeg ook nog wat duwtjes van toeschouwers