Sprintkoning Ewan, maar Sagan weer in het groen: "Men wil klassieke types in de Tour"

  Peter Sagan kan met een 7e groene trui alleen recordhouder worden.

  "Moet het systeem van de groene trui in de Tour niet aangepast worden? Caleb Ewan is de snelste, maar kan met dit systeem nooit het groen winnen", is een van de vragen die onze commentatoren in de Tour bereikten via #vraaghetaanmichel. Michel Wuyts en José De Cauwer gaven hun visie.

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Peter SaganBOH316
  2Caleb EwanLTS248
  3Elia VivianiDQT224
  4Sonny ColbrelliTBM209
  5Michael MatthewsSUN201
  6Matteo TrentinMTS192
  7Jasper StuyvenTFS167
  8Greg Van AvermaetCCC149
  9Dylan GroenewegenTJV146
  10Julian AlaphilippeDQT119

  Wuyts: "Ik heb er geen moeite mee dat Sagan het groen wint"

  Caleb Ewan won gisteren zijn 2e etappe in de Tour en lijkt in deze editie de snelste van het pak. Maar die waardeverhoudingen worden niet in het klassement van de groene trui geïllustreerd. Peter Sagan is op weg naar zijn 7e groene shirt.

   

  "De hamvraag is: moet je een rappe man zijn aan de finish, de allersnelste van het peloton? Of mag je de snelheid en de kracht die je kunt spreiden over 21 etappes ook laten meegelden?", antwoordt Michel Wuyts op de vraag van een kijker.

   

  "Als iemand als Sagan het presteert om onderweg tussensprints te winnen en als je je ook telkens kunt smijten aan de finish en in de top 5 eindigt, dan heb ik er geen moeite mee dat Sagan het groen wint."

  Ewan klopte gisteren Sagan en co.

  "Men beloont een snelle man met een grote dosis allroundheid"

  "Sagan steekt er bovenuit, ook als renner", vult José De Cauwer aan. "Ewan heeft ondanks zijn snelheid en podiumplaatsen 198 punten, Sagan heeft 309 punten, ook door die tussensprints. Ewan heeft zich daar gespaard, waardoor hij aan de finish sneller was dan Sagan. Sagan deed het zonder team, Ewan met. Respect voor Sagan: hij steekt er bovenuit."

   

  "Men heeft er voor gekozen om een rappe man met een grote dosis allroundheid te belonen", stelt Michel Wuyts. "Daar zijn jongens uitgekomen als Kelly, Zabel en Sagan."

   

  "Dat zijn ook vrijwel altijd mannen die uitstekend voor de dag kwamen of komen in het voorjaar, mannen die klassiekers kunnen winnen. Het oriënteren van die groene trui op zulke types wil net die klassieke renners naar de Tour blijven halen."

   

  "Je zou kunnen zeggen: het is sneu dat Kittel en Cavendish, die bijvoorbeeld 4 of meer ritten wonnen in een Tour, nooit beloond zijn met het groen als Sagan op post was. Ewan is nu in de vraag betrokken en heeft er nog maar 2 gewonnen. Maar de voorbije 7 jaar zijn er verzamelaars geweest die er naast pakten door het systeem dat de allrounder onder de sprinters beloont."

  Wuyts en De Cauwer over het groen: