• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Fuglsang (9e) stapt af na nieuwe val in de Tour: "Te veel pijn"

  Jakob Fuglsang moet voor de tweede keer opgeven in de Tour.

  Jakob Fuglsang (Astana) heeft opgegeven in de sprintetappe in Nîmes. De Deen kwam zwaar ten val en stapte ontgoocheld in de ploegauto. Zo verdwijnt de nummer 9 in het klassement uit de Tour. Ook zijn teammaat Luis Leon Sanchez geeft er de brui aan.

  Met de eindzege in de Dauphiné op zak kwam Fuglsang met hoge verwachtingen naar de Ronde van Frankrijk. Maar in de eerste etappe smakte de Deen al een keer tegen het asfalt. Het zorgde voor een barstje in zijn vertrouwen: Fuglsang liep voortdurend achter de feiten aan en kon ook op de Tourmalet de favorieten niet volgen.

   

  Fuglsang was vastberaden om nog voor de top vijf te vechten in de slotweek, maar in de 16e etappe in Nîmes ging het opnieuw mis voor de Deen. Op 27 kilometer van de streep kwam hij zwaar ten val tijdens de doortocht in Uzès. De Deen kroop niet meer op het zadel en gaf op.

   

  Hij stapte in een ziekenwagen van de Tour. De eerste onderzoeken wezen niet op breuken maar op "stevige kneuzingen van een hand, zijn armen en zijn knieën". Fuglsang was er het hart van in: "Ik ben erg teleurgesteld om zo uit de koers te verdwijnen, maar ik heb te veel pijn om voort te doen."

   

  De 34-jarige Fuglsang stond op de negende plaats in het algemeen klassement op 5'27" van leider Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Ook in 2017 gaf hij al eens op in de Tour. Vorig jaar eindigde hij als 12e. Zijn beste resultaat in Parijs was een 7e plek in 2013.

  Luis Leon Sanchez volgt voorbeeld van zijn kopman

  Enkele uren nadat Fuglsang in de ambulance gestapt was, heeft ook zijn ploegmakker Luis Leon Sanchez de Tour de France verlaten. De Spanjaard kampt met rugpijn. "Onderzoeken hebben aangetoond dat mijn rug enkel kan genezen met rust", verklaarde Sanchez op Twitter.

   

  "Mijn doel was om Jakob nog 2 extra dagen bij te staan, maar omdat hij vandaag moest opgeven na een val was het voor mij ook niet meer nodig door te gaan. Ik vind het spijtig dat het zo moet eindigen."

   

  Voor de 35-jarige Spanjaard was het zijn negende Tour de France. Hij won in totaal vier ritten, telkens eentje in achtereenvolgens 2008, 2009, 2011 en 2012. Tot deze morgen was het team van Astana nog compleet in deze Tour.

  Fuglsang valt in Nîmes en geeft op:

  Ook in de eerste etappe ging het al mis:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal