Merckx: "We mogen ons stilaan afvragen hoe ver Alaphilippe kan geraken"

  Alaphilippe in het gezelschap van 3 ex-Tourwinnaars.

  Julian Alaphilippe maakte indruk met een knap staaltje tijdrijden in Pau. Ook wielergrootheden Eddy Merckx, Bernard Hinault en Bernard Thévenet stonden te kijken van het nummer dat de Fransman opvoerde. "Indrukwekkend", klonk het in koor.

  Na de podiumceremonie keuvelde geletruidrager Alaphilippe nog even na met Eddy Merckx, Bernard Thévenet en Bernard Hinault. Een reporter van televisiezender France 2 stak z'n microfoon bij en polste naar reacties bij de ex-Tourwinnaars.

   

  "Ik ben onder de indruk, want hij verslaat hier Thomas, die vorig jaar al getoond heeft hoe sterk hij is", zegt Bernard Hinault. "Het is fantastisch wat hij hier presteert. Hij is verder uitgelopen, terwijl je normaal gezien het tegenovergestelde zou verwachten."

   

  Eenzelfde geluid bij Bernard Thévenet. "Indrukwekkend. Hij vecht al vanaf de 1e dag met veel panache. In de tijdrit verwacht je dan dat hij zal kraken, maar nu moeten we ons toch vragen beginnen te stellen."

   

  Ook Eddy Merckx keek vol bewondering naar Alaphilippe. "Het is indrukwekkend. Er zijn niet genoeg superlatieven om de prestatie van Alaphilippe te omschrijven sinds het begin van deze Tour. Hij is een voorbeeld voor velen."

   

  De vraag die vele Franse wielerfans zich nu ongetwijfeld stellen: is Alaphilippe een kandidaat voor de eindzege? "Als je ziet dat hij met Geraint Thomas de eindwinnaar van de Tour van vorig jaar klopt, mogen we ons stilaan vragen beginnen te stellen hoe ver hij kan geraken", zegt Merckx.