• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Bleeckere: "Toprefs Geldhof en Smet mogen eind augustus herkansen"

  " "

  Frank De Bleeckere leidt de Summer Course in Tubeke mee in goede banen.

  Ook de scheidsrechters stomen zich klaar voor het nieuwe voetbalseizoen. Ze deden dit van de week op een driedaagse "Summer Course" in Tubeke. Toprefs Frederik Geldhof en Wim Smet slaagden niet in de sprinttest en mogen voorlopig niet fluiten.

  Bij de sprinttest moet een ref 6 keer 40 meter afleggen in 6 seconden. Voor het derde jaar op een rij haalde Geldhof (43) die grens in het begin niet. Vorig seizoen haalde Geldhof ook bij de 2 herkansingen de limiet niet, zodat hij een heel seizoen aan de kant bleef.

   

  Smet (30)  struikelde ook over de sprinttest. Frank De Bleeckere, voorzitter van het Scheidsrechterscomité, geeft een woord uitleg: "Hij heeft onlangs nog maar een heupoperatie gehad en was eigenlijk nog niet klaar. Hij probeerde, maar het was nog te vroeg."

   

  De twee kunnen op 27 augustus herkansen, maar mogen tot dan geen matchen fluiten. Mocht die 2e kans niet lukken, zijn ze nog niet afgeschreven: "Maar dan zal je toch hard moeten werken om terug te komen."

   

  Die limieten zijn niet scherper dan vroeger, zegt de ex-topscheidsrechter: "Dat zijn proeven die vastgelegd zijn door UEFA en FIFA en die zijn al een paar jaar hetzelfde. Naast de sprinttest is er ook een intervaltest: 75 meter lopen met een keerpunt en een rustpunt en dat 40 keer na elkaar. Dat zijn de testen die over de hele wereld gelden voor de scheidsrechters."

   

  Dat de 2 uitvallen, kan opgevangen worden, maakt De Bleeckere zich sterk: "We zijn met een groep van 25 scheidsrechters. Die werkt heel professioneel en is er klaar voor."

   

  "Vanaf dit seizoen zullen de mensen van de VAR ook allemaal actieve scheidsrechters zijn. Ze weten dat ze in het weekend  vaak een opdracht kunnen krijgen als scheidsrechter, maar ook als VAR. Dat is allemaal doorgesproken."

  We zijn met een groep van 25 scheidsrechters. Die werkt heel professioneel en is er klaar voor.

  Frank De Bleeckere

  "Refs hebben zeer goed gewerkt aan vetpercentage in tussenseizoen"

  Er was in Tubeke een speciale sessie gewijd aan de VAR. "Dat moet constant herhaald worden", is De Bleeckere duidelijk. "Men moet een consisentie vinden waar en wanneer de VAR moet tussenkomen. We hebben ook de richtlijnen van de UEFA gekregen en die proberen we zo goed mogelijk te volgen. We geven die door aan onze refs met enorm veel clips. En we zullen dat het hele seizoen lang blijven doen."

   

  Vanaf dit seizoen moet ook het vetpercentage van de Belgische refs naar beneden. Dat moet rond 15 procent of lager liggen. De Bleeckere: "En op dat vlak heeft iedereen zeer goed werk geleverd in de rustperiode tussen het einde en het begin van de competitie. Wij zijn heel tevreden met de resultaten."

   

  "Ik denk dat we nu op het niveau zitten van "zeer goed". En dat was eigenlijk de intentie."

  De Bleeckere geeft uitleg over gemiste sprinttest Geldhof/Smet: