• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sven Nys: "Tramadolverbod zal toch paar procentjes helpen"

  Dylan Groenewegen

  Dit beeld hebben we gelukkig nog niet vaak gezien in deze Tour.

  Is het u ook opgevallen? In deze 106e editie van de Tour zijn valpartijen eerder zeldzaam. Dankzij het verbod op de zware pijnstiller Tramadol? Niet onlogisch vindt onze cocommentator Sven Nys.

  "Tramadol hoort niet thuis in het peloton"

  "Tramadol is een hele zware pijnstiller, een morfineachtige pijnstiller zelfs. In de bijsluiter lees je dat je geen auto mag rijden. Dan hoort die pijnstiller ook niet thuis in een wielerpeloton", vindt Sven Nys, die u elke dag hoort in Sporza Tour op Radio 1.

   

  "Daarom vind ik het een goede zaak dat Tramadol niet langer toegelaten is voor profrenners. Het zal toch enkele procentjes helpen om valpartijen te vermijden. Want met Tramadol in je lijf lijd je concentratieverlies."

  Tramadol is een hele zware pijnstiller, een morfineachtige pijnstiller zelfs.

  Sven Nys

  "Een Dafalgan in een bloedhete wedstrijd"

  "Tramadol mag dan wel verdwenen zijn uit het peloton, andere pijnstillers zijn nog wel in omloop", denkt Sven Nys, die in zijn carrière wel eens paracetamol nam.

   

  "Dat ging om Dafalgan, een product dat niet verboden is en waarmee je pijn licht kan verzachten. Ik gebruikte het in een bloedhete wedstrijd, omdat ik warmte niet goed verdraag."

   

  "Met zo'n tablet haal je de temperatuur wat naar beneden. Daardoor kon ik mijn kookpunt wat uitstellen", vertelt de voormalige topcrosser en mountainbiker.

  Sven Nys

  Op de Olympische Spelen in Peking moest Sven Nys in hete omstandigheden crossen.

  VIDEO: Valpartijen in rit 1

  Op dag 1 van de Tour ging het nog mis. In de aanloop naar de sprint aan het Kasteel van Laken ging een deel van het peloton tegen de vlakte. Dylan Groenewegen was het grootste slachtoffer.

  Enkele kilometers eerder was ook outsider Jakob Fuglsang tegen de vlakte gegaan.

  VIDEO: Ook in Vive le vélo is Tramadol een onderwerp