• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Mentaal belangrijk dat Goffin Nadal, Federer en Djokovic al geklopt heeft"

  David Goffin en Thomas Johansson

  David Goffin en Thomas Johansson

  Het is D-day voor David Goffin op Wimbledon. Dirk Gerlo blikt vooruit op de kwartfinale tegen Novak Djokovic. Maar hij zag dinsdag ook mooie punten van Mansour Bahrami, een "legende" met een verhaal.

  Match van de dag : Goffin-Djokovic

  David Goffin opent straks de dag op Centre Court. Eén keer al tenniste hij op de baan der banen. In 2014 verloor hij er in de eerste ronde tegen titelverdediger Andy Murray. Nu staat dus titelverdediger Novak Djokovic, viervoudig winnaar van Wimbledon, aan de andere kant van het net.

   

  Djokovic en Goffin kennen mekaar door en door, ze trainen al wel eens samen en in hun onderlinge ontmoetingen leidt de Serviër met 5 tegen 1. Maar de laatste overwinning, in 2017, in Monte Carlo, was wel voor Goffin. Thomas Johansson, de coach van Goffin, weet dat de taak loodzwaar is, maar niet onmogelijk.

   

  “Novak is de nummer 1. Hij is de titelverdediger en hij staat goed te tennissen", zegt Johansson. "Maar David is sinds Parijs ook echt goed bezig. Het is voor David mentaal heel belangrijk dat hij Novak al verslagen heeft. Net zoals hij ook al Federer en Nadal geklopt heeft. Op dat vlak heeft hij een streep voor op de meeste andere spelers. Hij weet dus dat als hij zijn beste tennis speelt, dat hij een kans heeft."

   

  "We moeten Djokovic in oncomfortabele situaties zien te krijgen. Aan het net bijvoorbeeld, in de baan. David moet zijn slice proberen te gebruiken en van zodra hij een kans krijgt, moet hij keihard toeslaan. In feite is ons strijdplan vergelijkbaar met dat van in de finale tegen Federer in Halle. Dat werkte perfect in de eerste set, daarna was Federer wel te goed."


  "David is een timide jongen, maar op de baan moet hij laten zien dat hij er staat. De lichaamstaal is belangrijk. Je tegenstander moet voelen dat je 200% klaar bent. Het is in feite opeten of opgegeten worden in tennis. Zeker tegen iemand als Djokovic."

  Johansson, een verademing als coach

  Nog dit over de huidige trainer van David Goffin. Thomas Johansson is een verademing als coach. Vlot bereikbaar en aanspreekbaar met een groot empatisch vermogen. Maar hij is vooral een vakman met de ervaring van de ex-topspeler.

   

  Niet vergeten, Johansson won de Australian Open, won drie grastoernooien en speelde de halve finale op Wimbledon. Zijn communicatie is erg direct, concreet en hij herleidt tennis tot de essentie.

   

  Hij is aanwezig als het nodig is, terughoudend als dat de beste aanpak is. Die hele mix slaat na een paar inloopmaanden duidelijk aan bij Goffin. Benieuwd wat dat tegen Djokovic geeft.

  Shot(s) of the day: Mansour Bahrami

  In de tweede week van Wimbledon mogen toppers van vroeger meedoen aan de "invitation doubles". Van Belgische kant staan bijvoorbeeld Xavier Malisse en Kim Clijsters op de baan. Nog een paar grote namen: Navratilova, Krajicek, Philippoussis, Bartoli, Woodforde en Woodbridge.

   

  Maar ook Mansour Bahrami. Bahrami is de spektakelman par excellence. Hij is de man met het aparte verhaal. Mansour Bahrami werd in 1956 geboren in Arak in Iran. Zijn vader was tuinier in een groot sportcomplex. Mansour dwaalde daar vaak rond, maar tennis was uit den boze, dat was voor de upper class. Mansour was wel gek van het spelletje en dus oefende hij met alles wat hij maar vast kon krijgen: pannen, een stuk hout, zijn handpalm… .


  Toen hij 13 jaar was werd hij opgemerkt door de federatie. Hij kreeg twee rackets. Een paar jaar later zat hij in de ploeg die deelnam aan de Davis Cup. Maar in 1980, toen de Ayatollah de macht greep, veranderde alles. Tennis werd gebannen, want synoniem voor het Westerse kapitalisme.

   

  Bahrami emigreerde naar Frankrijk en tennis was een paar jaar van geen belang. Toch pikte hij de draad weer op, met redelijk succes. Twee dubbeltitels op het ATP-circuit en een verloren dubbelfinale op Roland Garros waren de hoogtepunten.

   

  Daarna ging hij focussen op demonstratietennis. Nu al twintig jaar is Bahrami de expert-clown op de tennisbaan. Hij is de man van de trick shots. Zijn kritiek op zijn geboorteland (hij heeft nu ook de Franse nationaliteit) is en blijft hard. Bahrami klaagt aan dat er geen geld is voor sport in zijn land. Hij hekelt de onderdrukking van vrouwen, zeker in de sport. Maar op de baan is hij op zijn 63ste nog altijd onweerstaanbaar grappig.  Ook hier dus op Wimbledon.