• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  #GiveItBack: Tour-karavaan steunt zoektocht naar gestolen Qhubeka-fiets

  Tom Boonen en Peter Sagan.

  De Grand Départ in Brussel heeft voor Qhubeka een wrange nasmaak opgeleverd. Het project dat fietsen schenkt aan de bevolking in Zuid-Afrika, en gelinkt is aan Dimension Data, is het slachtoffer geworden van een diefstal in het Brusselse fandorp. Een fiets die later geveild zou worden, is gestolen. Met de hulp van bekende Tour-gezichten probeert men de tweewieler terug te krijgen.

  Liefdadigheidsinstelling Qhubeka wil al enkele jaren de mobiliteit verbeteren in Zuid-Afrika en schenkt fietsen aan de Zuid-Afrikaanse bevolking. Dankzij wielerploeg Dimension Data heeft het project al veel aandacht gekregen en ook in de Tour is het goede doel aanwezig.

   

  Qhubeka had in het fandorp van de Tour 4 fietsen geposteerd: een gele, een groene, een witte en een fiets in de kleur van de bolletjestrui. Maar afgelopen weekend werd de gele fiets gestolen. De tweewieler zou aan het einde van de Tour geveild worden en het geld zou aan het goede doel geschonken worden.

   

  De organisatie van de Tour de France is begonnen met een zoektocht naar de fiets en rekent op de steun van enkele bekende Tour-koppen. Onder meer Tom Boonen, Peter Sagan, Bradley Wiggins en Michael Rasmussen steunen de zoekactie. Ook de Tour-equipe van Maarten Vangramberen geeft het onderzoek een duwtje in de rug.

  De gele fiets werd in het Brusselse fandorp gestolen.

  Tom Boonen

  Axel Merckx

  Cadel Evans

  De Vive le Vélo-ploeg van Maarten Vangramberen

  Bradley Wiggins

  Peter Sagan

  Michael Rasmussen

  Het project van Qhubeka in de Tour