• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Europese landen overleven meestal olympisch kwalificatietoernooi"

  Philip Mestdagh

  High five bij Philip Mestdagh na de zege tegen Hongarije.

  Bondscoach Philip Mestdagh maakte na de vijfde plaats op het EK basketbal de balans op voor de Belgian Cats. "Er zat meer in, maar we halen wel ons doel." En Mestdagh ziet kansen om Olympische Spelen in Tokio te halen.

  De Belgian Cats dwongen tegen Hongarije het belangrijke ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi af. "Na ons spijtig verlies tegen Frankrijk, was dat het enige dat ons nog restte. Maar eigenlijk was dat het beoogde doel voor het EK", zegt bondscoach Mestdagh.

   

  "Natuurlijk blijft die wrange nasmaak na de kwartfinales. Want met een halve finale tegen Groot-Brittannië zat een finale erin. Maar we hebben ons ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi beet en dat is niet mis. Zo kunnen we toch tevreden zijn over dit EK."

   

  "Deze wedstrijd was heel belangrijk voor het vrouwenbasketbal in België. We nemen voor het eerst deel aan het olympisch kwalificatietoernooi. We zijn er nog niet, maar als je ziet dat meestal alle Europese landen zich op zo'n toernooi kunnen plaatsen, dan heb ik daar goeie hoop op. Hopelijk lukt dat, want dat is een hoogtepunt als coach en speler."

  "We spelen beter dan in 2017, maar niveau is nu hoger"

  De Belgian Cats wisselden goeie en slechte momenten af op het EK. "Nogmaals, wij hadden drie zware wedstrijden in onze groep. Onze groep had een veel hoger niveau dan de andere groepen, op de toplanden na."

   

  "Slovenië was niet zo sterk. Frankrijk was speelbaar, maar we maken het niet af en Hongarije, dat groep C wint, zetten we gewoon opzij. Er zat iets meer in, maar we maken de aansluiting met de toplanden. Het niveau in Europa is gestegen. Ik vind dat we beter spelen dan in 2017, maar we moeten mee evolueren als we ons statuut willen behouden."

   

  "In de breedte halen we niet het niveau van Frankrijk of Spanje. Maar als we de juiste 5 op het veld kunnen zetten met de juiste tactiek, dan zijn we tegen iedereen competitief, behalve de Verenigde Staten."

   

  Is er nog versterking op komst voor de Cats? "De U19 vertrekt straks naar het WK. Daar zitten wel wat talenten tussen, maar het niveau op dit EK is wel nog andere koek."

  Bondscoach Mestdagh: "Dit was ons doel voor het EK"

  Speech in kleedkamer: "Jullie maken het altijd ingewikkeld"