• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Spektakel bij Goffin, Lady Gaga van het tennis en een koude douche op Wimbledon

  David Goffin (rechts) klopte de Rus Medvedev na een vijfsetter.

  David Goffin (rechts) klopte de Rus Medvedev na een vijfsetter.

  Sporza-tennisjournalist Dirk Gerlo heeft vrijdag op Wimbledon genoten van het duel tussen David Goffin en Daniil Medvedev. Voorts zag hij hoe de "Lady Gaga van het tennis" zich weer verzoend heeft met Wimbledon en hoe een sprinkler op hol sloeg tijdens een dubbelwedstrijd.

  Match van de dag

  Het hadden er een paar kunnen zijn. Karolina Pliskova die maar met veel moeite en in 3 sets voorbij Su-Wei Hsieh (remember Flipkens  geraakte, of Coco Gauff die haar sprookjeswandeling op Wimbledon voortzet na een felbevochten driesetter (2 matchpunten weggewerkt) tegen Polona Hercog.

   

  Maar de match voor de spreekwoordelijke duimen en vingers was natuurlijk Goffin tegen Medvedev. Drie en een half uur, wat een spektakel op de meest charmante, gezelligste baan van de club.

   

  Vanuit een Belgisch standpunt benaderde dit toch de spankracht, de emotionele geladenheid van wat wereldwijd Nadal tegen Kyrgios te bieden had. Gelukkig exclusief de negatieve vibes vanop Centre Court. Al ging Medvedev op het einde wel een paar keer over de schreef.

  David Goffin geniet na van zijn zege.

  David Goffin geniet na van zijn zege.

  Coach: "David toonde enorme mentale sterkte"

  Mogen we hardop zeggen dat David Goffin weer op het niveau van eind 2017 zit? Als hij nu volmondig ja, zegt, dan gaan wij hem niet tegenspreken. Coach Thomas Johansson zat nog volop na te genieten  kort na de match.


  "David heeft enorme mentale sterkte getoond, de manier waarop hij is teruggekomen van die 1-4 in set 5 was indrukwekkend. Hij wist dat hij de betere tennisser was en heeft dat durven te tonen, met zijn slice, zijn dropshot en volley, een cruciale lob”, zegt de ex-winnaar van de Australian Open en ex-halve finalist hier.


  "Ook op de achterlijn was hij regelmatiger. Alleen de opslag was matig. En toen hij de break had in set 3 had hij moeten doorduwen. Daar was zijn energiepeil, zijn gedrevenheid onvoldoende. In de tribune zo’n match bijwonen is slopend, op de baan voelt dat toch anders aan."


  "Ik probeer op de mindere momenten mijn energie op hem over te brengen, als het goed gaat in de match heeft hij me niet nodig. Toen David na afloop op zijn stoeltje zat en het publiek applaudisseerde, kreeg ik toch kippenvel. We hebben hier al zo hard voor gewerkt. Hier moet David van genieten. En het hoeft niet gedaan te zijn. Verdasco maandag is totaal anders, maar ook weer speelbaar. Opnieuw de tweede week halen is voor David heel belangrijk. Hij kan hier nog mooie dingen laten zien."

  Toen David na afloop in zijn stoeltje zat en het publiek applaudiseerde, kreeg ik kippenvel.

  Coach Thomas Johansson

  De schreeuw van de "Lady Gaga van het tennis"

  Exact 2 jaar geleden werden The Championships opgeschrikt door de hartverscheurende schreeuw van Bethanie Mattek-Sands. In haar partij van de tweede ronde tegen Sorana Cirstea schoof Mattek-Sands onderuit toen ze oprukte naar het net. Minutenlang lag ze op de grond voor er hulp kwam: "Please help …please … help me", een schreeuw die door merg en been ging.

   

  De gevolgen van de val waren enorm. Mattek-Sands had een gescheurde patellapees en een ontwrichte knieschijf. Er volgde eerst een zware operatie en een revalidatie die een jaar duurde, waarna ze vorige zomer als dubbelspelspecialiste haar comeback maakte op de US Open.

   

  Ze won er, samen met Jamie Murray haar 8e grandslamtitel. Maar de pijn in de knie was niet helemaal weg. Dus, nieuwe operatie en een nieuwe comeback twee weken geleden in Eastbourne, aan de zijde van Kirsten Flipkens zowaar. En nu heeft ze haar eerste ronde in zowel dubbel vrouwen als dubbel gemengd gewonnen.

   

  Bethanie Mattek-Sands, 34 jaar ondertussen,  is een van de meest kleurrijke figuren van het circuit. Hier op Wimbledon houdt ze zich wat gedeisd. Kan niet anders, maar elders draagt ze de meest excentrieke outfits.

   

  U moet het eens opzoeken. Topjes met kersen, sterren, veren, luipaardmotief, kniehoge sokken, ros en paars gekleurde haren. De gekste petten en hoeden, het kan allemaal. Vandaar ook haar bijnaam, de "Lady Gaga van het tennis".

   

  Over de essentie zei ze net voor het toernooi begon. "Ik ben vorig jaar naar Wimbledon gekomen en ben naar de baan geweest waar ik zo zwaar gevallen ben. Ik ben op de bewuste plek gaan zitten, heb met de baan gebabbeld en we zijn weer vrienden. Ik heb nu weer mijn liefde voor het tennis gevonden. Tennis, zeker dubbel, is voor mij synoniem met vriendschap, communicatie, tactiek. Dat heb ik gemist. Met mijn knie zal ik niet meer op de cover van Vogue komen, maar in het tennis kan ik er weer volledig op vertrouwen."

  Tot slot: een koude douche voor Sitak en Siegemund (letterlijk)

  Dirk Gerlo