• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Frank Raes over de docu Diego Maradona: "Echt aangrijpend"

  Diego Maradona

  Het verhaal begint wanneer Diego Maradona in de zomer van 1984 zijn intrede maakt in Napels.

  Vanavond gaat Diego Maradona in première. Een documentaire over de voetballer, maar meer nog over een intrigerende persoonlijkheid.  "Ik was ontroerd toen ik de zaal verliet. Een werkstuk over zijn ondergang", vertelt Frank Raes, die de film over de topvoetballer al gezien heeft.

  "Straf en ontroerend"

  Diego Maradona is een film over de opkomst en de val van stervoetballer Diego Maradona. "Hij zit fantastisch in elkaar", vindt Frank Raes.

   

  "Ik kende regisseur Asif Kapadia van zijn film over Amy Winehouse. Voor zijn documentaire Diego Maradona gaat hij op dezelfde manier te werk. Ook nu heeft de cineast honderden uren archiefmateriaal bekeken, vooral uit Italië. Daar heeft hij een knap en logisch geheel van gemaakt."

   

  25 jaar geleden heeft Raes zelf een docu over Maradona gemaakt. "Toch heeft de film me verrast. Ik heb veel beelden voor het eerst gezien: van privéopnames tot journaalstukken van de Italiaanse televisie. Kapadia heeft die knap gemonteerd. Met al die archiefbeelden maakt hij een film. Een film over de ondergang van Maradona."

   

  "Diego Maradona is een zeer sterk werkstuk geworden", vindt Raes. "Straf, ontroerend en ook journalistiek zit de documentaire sterk in mekaar. Ook als je niet van voetbal houdt, is de film een aanrader."

   

  "De drukte en de angst in zijn ogen, vind ik knap weergegeven. En toch speelt Maradona alles kapot op het veld. Dat contrast vind ik de kracht van deze film."

  De drukte en de angst in Maradona's ogen, vind ik knap weergegeven. En toch speelt hij op het veld alles kapot. Dat contrast vind ik de kracht van deze film.

  Frank Raes

  VIDEO: Een voorsmaakje van Diego Maradona

  "Van scherpe atleet tot decadente dikzak"

  De film begint op 5 juli 1984 wanneer Diego Maradona bij Napels belandt voor een recordbedrag. Gedurende 7 jaar gaan alle remmen los. 's Werelds meest geprezen voetbalgenie en de meest disfunctionele stad van Europa zijn voor elkaar gemaakt.

   

  Frank Raes: "Maradona moet in Napels omgaan met enorm veel druk. Hij kampt met een drugsverslaving en vlak voor het WK van 1986 heeft hij ook nog eens een onecht kind verwekt."

   

  "Je hebt een Diego en een Maradona. Dat zeggen zijn conditietrainer en zijn zus vaak in deze film. Diego is een goedhartige jongen, Maradona is een voetballer die aan alles moet weerstaan en die druk eigenlijk niet aankan."

   

  "Je ziet Maradona evolueren van een mooie, scherpe en vrolijke atleet tot een bijna decadente dikzak die weent om wat hem allemaal overkomen is. Ik vind het wonderbaarlijk dat hij nog zo lang standgehouden heeft. Zeker nu ik de film gezien heb."

  Diego Maradona

  In Napels beleeft Maradona zijn hoogdagen.

  "Maradona is God de Vader in Napels"

  "De voetbalbeelden die je te zien krijgt in Diego Maradona, zijn erg close gefilmd", gaat Frank Raes voort. "Zijn geniale flitsen zie je tot in detail."

   

  "Je kan hem vergelijken met Messi of Ronaldinho, maar Maradona heeft Napoli wel kampioen gemaakt. Toen hij destijds weg wilde bij Barcelona, had niemand verwacht dat hij naar het zuiden van Italië zou trekken. Eerder naar Milan, Juventus of Inter, maar het werd Napoli."

   

  "We kunnen ons niet voorstellen hoe belangrijk Maradona geweest is in Napels. Het zuiden van Italië werd toen - nu minder - als uitschot beschouwd."

   

  "Hij is daar nog altijd God de Vader. Ik ben er onlangs nog geweest voor een match van Dries Mertens en je ziet Maradona nog overal in het straatbeeld. Hij is er de Verlosser. Dankzij hem heeft Napoli twee keer de Scudetto gepakt."

   

  "Enerzijds heeft hij in Napels maatschappelijk een grote rol gespeeld, anderzijds kwam hij er ook in contact met de camorra (Napolitaanse maffia), die hem drugs leverden. In die zin is Maradona helemaal anders dan Messi, veel boeiender. Hij is labiel, maar ook slim, want als mens heeft hij veel kwaliteiten. Die zie je gelukkig ook in de film."

  Bijna 30 jaar na zijn passage blijft Diego Maradona een held in Napels.

  FOTO: Maradona in actie bij Napels

  "Hopelijk zingt hij het nog even uit"

  Hoe zou het nu met Diego Maradona zijn? "Dat vraag ik me ook af", antwoordt Frank Raes. "Op het einde van de film zie je hem met een enorme pens over het veld schokken in een wedstrijdje met een meisjesteam op een kunstgrasveld. Pijnlijk."

   

  "Mentaal en fysiek moet hij kapot zitten. Ik hoop dat hij het nog even uitzingt en dat hij mentaal tot rust kan komen. Zeker nadat ik deze film gezien heb."

  Frank Raes

  Frank Raes heeft in zijn carrière heel wat wedstrijden becommentarieerd, ook matchen van Maradona.