• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mehdi Bayat volgt Gérard Linard op als voorzitter van voetbalbond

  Mehdi Bayat is de nieuwe voorzitter van de voetbalbond. De voorzitter van Charleroi werd verkozen met 15 stemmen tegen 7. Bayat volgt Gérard Linard op.

  De buitengewone Algemene Vergadering van de KBVB begon aan de dag met 3 kandidaat-bondsvoorzitters: Gilbert Timmermans, Mehdi Bayat en Philippe Godin. Die laatste trok zich al snel terug, waardoor het een strijd tussen Timmermans en Bayat werd.

   

  Bayat, ook voorzitter van eersteklasser Charleroi, haalde het uiteindelijk redelijk snel met 15 stemmen tegen 7. Hij volgt Gérard Linard op, die op 76-jarige leeftijd de fakkel doorgeeft.

   

  De 40-jarige Bayat, broer van de omstreden spelersmakelaar Mogi Bayat, is al enkele jaren een van de sterke mannen bij de voetbalbond. Als ondervoorzitter was hij samen met Bart Verhaeghe een van de drijvende krachten achter de verdere professionalisering bij de KBVB.

  "Ik ben een kind van het Belgische voetbal"

  "Ik ben een kind van het Belgische voetbal", zei Bayat in een eerste reactie. "Dat heb ik ook gezegd aan het Uitvoerend Comité toen ik mijn kandidatuur stelde. 17 jaar geleden kwam ik bij Charleroi. Daar heb ik het beroep geleerd. Ik heb geen stappen overgeslagen en heb verantwoordelijkheid opgenomen binnen de Liga, bij de KBVB en de Rode Duivels."

   

  "Belangrijk daarbij is dat ik altijd een goeie verstandhouding heb gehad met iedereen. Iedereen weet dat ik een goed gevoel voor diplomatie heb. Mijn eerste taak wordt nu de veranderingen waar de federatie voor staat in goede banen te leiden. Ik ga mijn uiterste best doen om steun te bieden aan het management en Peter Bossaert (CEO, red.), die zijn schitterende werk zal verderzetten."

   

  "Tegelijk wil ik dat er zo veel mogelijk transparantie tussen de verschillende vleugels is. Ik ben vandaag misschien de afgevaardigde van de profclubs, maar ik zal de voorzitter zijn van alle vleugels van de bond."

   

  Bayat wil ook moeite doen om Nederlands te leren. "Ik zal mij inschrijven voor een cursus. Die inspanning wil ik graag leveren, al wil ik er ook op wijzen dat ik al vele jaren door het land trek en dat mijn relaties met de Vlaamse collega's altijd uitstekend zijn geweest. Ik geniet veel sympathie in Vlaanderen. Iedereen weet dat ik geen Nederlands ken, dat is nooit een probleem geweest."

  CEO Bossaert: "Ik ben heel, heel tevreden"

  Peter Bossaert zal als secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heel nauw samenwerken met kersvers voorzitter Mehdi Bayat. "Ik ben heel, heel tevreden. De voorbije tien maanden hebben we al zeer goed kunnen samenwerken en ik ben er zeker van dat die samenwerking in de volgende maanden en jaren nog sterker zal worden", zei de CEO.

  Structuurwijziging unaniem goedgekeurd

  Op de buitengewone Algemene Vergadering werd ook een ingrijpende structuurwijziging bij de voetbalbond unaniem goedgekeurd. Die nieuwe structuur vereenvoudigt de KBVB gevoelig.

   

  Twee entiteiten, de feitelijke vereniging en de vzw, worden vanaf 1 juli gebundeld in één vzw. Het plan kreeg eind maart al groen licht van het Uitvoerend Comité, maar om de ontbinding en vereffening van de feitelijke structuur helemaal goed te keuren, was nog het fiat van de Algemene Vergadering nodig.

   

  "Deze nieuwe structuur stelt ons in staat nieuwe stappen te zetten in de modernisering van de Belgische voetbalbond", verklaarde afscheidnemend bondsvoorzitter Gérard Linard.

   

  Het Uitvoerend Comité, sinds mensenheugenis het hoogste bondsorgaan, houdt door de wijziging op te bestaan. Het belangrijkste orgaan in de nieuwe structuur wordt de algemene vergadering. De Raad van Bestuur van de KBVB besliste dat Voetbal Vlaanderen daarin 25 mandaten krijgt. Voor de Pro League zijn er 22 weggelegd, het ACFF (de Franstalige amateurvleugel) beschikt over 18 mandaten. De overige 6 mandaten zijn voor onafhankelijke bestuurders, door de KBVB "Football Family" genoemd.