• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bondscoach Vande Broek: "Yellow Tigers hebben grote stap voorwaarts gezet"

  De Yellow Tigers eindigden 7e in de Nations League.

  De Yellow Tigers eindigden 7e in de Nations League.

  Met een nieuwe stuntzege tegen Italië sloten de Belgische volleybalvrouwen de Nations League gisteren af met een knaller. "Ik heb in 25 jaar als coach zelden een groep gezien die zo gretig is", zegt Gert Vande Broek, coach van de Yellow Tigers.

  Vande Broek: "Ik had dit niet verwacht"

  De Yellow Tigers eindigden 7e in de Nations League na een zege tegen topland Italië. "We sluiten een heel mooie Nations League af op een heel mooie manier", zegt bondscoach Gert Vande Broek. "Na de 1e set dacht ik dat de veer gebroken was. Maar de ploeg heeft teruggevochten en gewonnen."

   

  In de laatste 5 weken kwamen de Yellow Tigers liefst 15 keer in actie tijdens de Nations League. "We speelden 3 matchen per week, telkens op dinsdag, woensdag en donderdag", legt Vande Broek uit. "Daarbij kwamen nog eens vaak lange reizen: van China naar Bulgarije en vandaar met de bus naar Stuttgart."

   

  In die 5 weken boekten de Yellow Tigers een pak stuntzeges, tegen Japan, Servië, Nederland en gisteren Italië. "Ik had dat niet verwacht", zegt Vande Broek. 

   

  "Maar we moeten onze zeges voor een stuk relativeren, want landen zoals Servië en Nederland waren hier niet met hun sterkste team. Daardoor hadden we meer winstkansen."

  "De spirit en drang van deze groep is enorm"

  Het is sowieso met opgeheven hoofd dat Vande Broek huiswaarts trekt. "Als ik ons niveau vergelijk met dat van vorig jaar, dan hebben we een hele grote stap voorwaarts gezet", zegt Vande Broek.

   

  "Tegen ploegen met een sterke aanvalster hadden we het vroeger moeilijk om de ballen te controleren. Nu zie ik dat we op vlak van blokverdediging veel verbeterd zijn. Dat is noodzakelijk om mee te doen op het internationale niveau. Maar de kloof met de toplanden is wel nog niet helemaal gedicht."

   

  Vande Broek is heel lovend over de mentaliteit van de Yellow Tigers. "De spirit en drang van deze groep is enorm. Ik ben 25 jaar coach en heb zelden groepen gekend die zoveel gretigheid hebben en bereid zijn om samen hun ambities waar te maken."

  "Het WK 2022 is ons ultieme doel"

  De Yellow Tigers krijgen straks ook nog een drukke zomer voorgeschoteld, met het olympisch kwalificatietoernooi en het EK. "We zullen nu eerst 2 weken rusten", vertelt Vande Broek. 

   

  "Daarna volgt een korte voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, maar daar maken we geen hoofddoel van. Het EK is wel een groot doel, onze ambitie is daar de top 8 halen."

   

  Maar het absolute doel is het WK van 2022. "Dat WK is eigenlijk ons ultieme doel. Het EK deze zomer zien we als een tussenstap richting dat WK. Als je tot de top 8 behoort van Europa, mag je meedoen aan het WK."