• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Xhaët over NBA-finale: "Misschien het einde van Warriors-dynastie"

  De Toronto Raptors versloegen Golden State met 4-2.

  De Toronto Raptors versloegen Golden State met 4-2.

  De Toronto Raptors hebben zich na een serie van 6 wedstrijden voor het eerst tot NBA-kampioen gekroond. PlaySports-journalist en NBA-kenner Dennis Xhaët laat zijn licht schijnen over de finale. "Toronto is de verdiende kampioen", zegt Xhaët, die ook vreest voor Kevin Durant.

  Wat vond Dennis Xhaët van het niveau in de finale? "De 5e en de 6e wedstrijd waren heel interessant, maar voor de rest vond ik het niet zo'n hoogstaande finale", klinkt het. "Er was wel altijd spanning en veel intensiteit. En die laatste twee wedstrijden hebben het eigenlijk wel helemaal goedgemaakt."

   

  "Of Toronto de verdiende kampioen is? De kampioen is altijd verdiend. Dat is een cliché, maar het is zo. Ook al was Golden State niet op volle sterkte, de Raptors zijn wel 3 keer gaan winnen buitenshuis. Dat is echt straf. In de play-offs win je daar niet zomaar."

   

  "In de breedte was de ploeg van Toronto sterker. Voor de finale was het alleen Kawhi Leonard die altijd top was bij de Raptors. Tegen Philadelphia moest hij nog bijna alles alleen doen. Maar tegen Golden State heeft iedereen zijn niveau op het juiste moment opgekrikt."

  "Nurse coachte ongelooflijk goed"

  Nick Nurse pakt in zijn eerste jaar als coach meteen de NBA-titel. "Zijn bijdrage mag je echt niet onderschatten. Hij heeft echt ongelooflijk goed gecoacht in de play-offs en kon zich altijd snel aanpassen. Vooral defensief klopte het bij Toronto fantastisch goed", zag Xhaët, die ook genoot van de geweldige prestaties van de enigmatische Leonard.

   

  "Hij heeft play-offs voor de geschiedenisboeken gespeeld. En we hebben hem vannacht zelfs zien lachen en dansen en drinken. Het was ook mooi om te zien hoe hij een band gecreëerd heeft met Kyle Lowry. Vergeet niet dat Leonard in de plaats kwam van Lowry's beste maatje DeMar DeRozan."

   

  "Of hij ook volgend jaar nog bij Toronto speelt, weet je nooit met hem. Kawhi Leonard is een gesloten boek. Er zijn veel geruchten, maar persoonlijk zie ik hem wel voor 1 jaar bijtekenen. Je gaat toch niet zomaar weg bij het team waarmee je net kampioen geworden bent? Dat heeft nog nooit iemand gedaan."

  "Misschien het einde van de Warriors-dynastie"

  Golden State kon geen 3e titel op een rij pakken, al speelden de blessures van Kevin Durant en Klay Thompson daar zeker een rol in. "En het zijn dan ook nog zulke zware blessures, vooral dat is erg. Klay Thompson scheurde de voorste kruisband van zijn knie. Dat is 6 à 12 maanden revalideren. En Kevin Durant heeft een gescheurde achillespees. Niemand is ooit weer helemaal dezelfde geworden na zo'n blessure", weet Dennis Xhaët.

   

  "Het is jammer als het gebeurt, want je wil de beste spelers tegen elkaar zien spelen en dat hebben we helaas niet gezien. Maar de Warriors hebben in het verleden ook al wel meeval gehad. Ze pakten de titel tegen een Cleveland zonder Love en Irving en vorig jaar viel Chris Paul uit toen de Rockets de bovenhand hadden. Het hoort er gewoon bij, dat zullen ze bij Golden State ook wel toegeven."

  Ik vind het vooral ongelooflijk erg dat we misschien wel het laatste gezien hebben van de allerbeste Kevin Durant.

  Dennis Xhaët

  "Ik vind het vooral ongelooflijk erg dat we misschien wel het laatste gezien hebben van de allerbeste Durant, toch een van de 10 à 15 beste spelers aller tijden. Het zou heel erg zuur zijn als die nooit meer zichzelf wordt."

   

  Kawhi Leonard kreeg dit seizoen wel veel rust tijdens het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna een volledig seizoen gemist had. "Ik ben er geen fan van, ook al duurt een seizoen met 82 wedstrijden eigenlijk te lang. Vergeet niet dat supporters vaak veel geld betalen voor een kaartje. Maar voor de Raptors en Leonard heeft het zeker geholpen, ook al omdat het team zo geleerd heeft om zonder hem te spelen."

   

  En wat met de Warriors, waar Durant en Thompson einde contract zijn? "Klay Thompson mogen ze niet laten gaan. Die "splash brothers" moeten ze echt voor altijd samenhouden. Maar niemand kan voorspellen wat Durant en Thompson zullen doen. Die blessures kunnen veel veranderen aan hun ingesteldheid. Het zal zeker een ander Golden State zijn volgend jaar en ze zullen niet bij de favorieten horen. Het zou best kunnen dat de dynastie van de Warriors vannacht gestopt is door de Toronto Raptors."

  Het is hoogst onzeker of we dit kwartet volgend seizoen nog terugzien bij Golden State.

  Het is hoogst onzeker of we dit kwartet volgend seizoen nog terugzien bij Golden State.

  NBA-finale (best-of-7)

  Toronto - Golden State 4-2
  Toronto Golden State 118-109
  Toronto Golden State 104-109
  Golden State Toronto 109-123
  Golden State Toronto 92-105
  Toronto Golden State 105-106
  Golden State Toronto 110-114